Hjem
Aktuelt
Christiekonferansen 2016

Litteraturhuset i Bergen vinner Christieprisen 2016

– Det å formidle er en samfunnsoppgave, sier daglig leder Kristin Helle-Valle på Litteraturhuset. Hun tok imot prisen som skal vise verdien av samhandling mellom Universitetet i Bergen og omverdenen.

Kristin Helle-Valle mottar prisen under Christiekonferansen
ET VIKTIG MØTESTED: Daglig leder Kristin Helle-Valle tok imot Christieprisen 2016 på vegne av Litteraturhuset i Bergen. Prisen ble overrakt av rektor Dag Rune Olsen og juryleder Knut Helland, dekan ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet, UiB.
Foto/ill.:
Thor Brødreskift

Hovedinnhold

– Det er kjempestort å få denne prisen. Det er det lille trappetrinnet opp fra å være akseptert til å bli anerkjent. Og så er det veldig stort å få det fra universitetet. Det føles nesten som å ha bestått eksamen, sier daglig leder på Litteraturhuset Kristin Helle-Valle.

Se utdrag fra juryens begrunnelse nederst i artikkelen.

Hun er ildsjelen bak Litteraturhuset, som siden åpningen i 2013 har vært en av Bergens viktigste møteplasser. I forkant av oppstarten var Universitetet i Bergen en av de første institusjonene Helle-Valle tok kontakt med for å selge inn ideen.

– Jeg ville forankre Litteraturhuset i institusjoner som skjønte ideen med å bringe kunnskap ut til folket, ikke bare beholde den i lukkede fora. Det å formidle er en samfunnsoppgave, ikke noe man bare skal bedrive overfor studenter, sier Helle-Valle.

Tanken bak Litteraturhuset var å skape en arena hvor folk føler de kan stille opp uten å ha en eksamen eller mye kunnskap om et emne. Et sted for alle, med høy kvalitet på innholdet.

– Terskelen inn til forelesningssalen Egget på universitetet er nok høyere enn terskelen inn til Litteraturhuset. Vi ligger i rennesteinen, mer eller mindre bokstavelig talt, sier Helle-Valle med henvisning til Litteraturhusets plassering i Østre Skostredet.

Pris for brobygging

Det er syvende gang Universitetet i Bergen deler ut Christieprisen til en brobygger; en person eller virksomhet som har bidratt til god samhandling mellom forskning, utdanning og omverdenen.

Formålet med prisen er å vise hvordan forskning og utdanning kan bidra til økt innsikt, forståelse og nyskaping innenfor kultur-, nærings- og samfunnsliv.

Prismottakere er enkeltpersoner, grupper, institusjoner, bedrifter eller organisasjoner innenfor forskning, kultur, nærings- og samfunnsliv. Gjennom sitt arbeid skal de ha bidratt til å fremme eller synliggjøre universitetets betydning for samfunnsutviklingen.

Vil styrke samfunnsdebatten

– Livet er mye mer enn bare underholdning, men også det alvorlige kan formidles med humor. Vi ville skape et sted hvor man kan møte folk som tenker lure tanker på en ujålete måte. Når du går ut fra Litteraturhuset skal du føle deg litt oppløftet, litt klokere, med litt mer input til å tenke nye tanker, sier Helle-Valle.

Hun trekker frem Forsker Grand Prix, et årlig arrangement under Forskningsdagene hvor unge forskere konkurrerer på scenen om å være den beste formidleren.

– Man kan bli interessert i hva som helst – om det bare blir presentert på en forståelig måte av noen som er genuint interessert og med et ønske om å formidle kunnskapen til andre.

Selve prispengene på 250.000 kroner ønsker hun å bruke for å styrke samfunnsdebatten på Litteraturhuset, og hun har allerede vært i kontakt med politikere i Bergen og i regionen for å få til en sterkere dialog.

Fra juryens begrunnelse:

"Litteraturhusbevegelsen er relativ ny i Norge, og har hentet inspirasjon fra den tyske tradisjonen for såkalte Freie Literaturhaus, som det finnes mange av, både i Tyskland og Østerrike, og hvor formidling og debatt om litteratur og lesing er utgangspunktet. Her i landet startet det med åpningen av Litteraturhuset i Oslo i oktober 2007, som i dag er det største litteraturhuset i Europa. Senere har vi fått noen flere, bl.a. i Lillehammer i 2012 og i Fredrikstad i 2013, og felles for dem alle er at de på en kreativ og inkluderende måte utvider og utfordrer den allmenne oppfatning av litteraturbegrepet.

Litteraturhuset i Bergen ble offisielt åpnet 31. januar 2013 etter fire års iherdig arbeid fra Stiftelsen Litteraturhuset i Bergen og ikke minst ildsjelen Kristin Helle-Valle. Siden oppstarten har Litteraturhuset markert seg som en av Bergens viktigste arenaer for debatt og meningsutveksling. Det er blitt et samlingspunkt for byens innbyggere og trekker til seg akademiske og kunstneriske krefter fra hele landet – og utlandet. Huset, med sin meget sentrale beliggenhet i Østre Skostredet, er tilgjengelig for «alle» og har forvaltet oppgaven som kunnskapsformidler på en seriøs og forbilledlig måte. Det er et levende hus i hjertet av byen.

Med et bredt program har Litteraturhuset lyktes i å samle alle deler av byens befolkning under samme tak. I fjor var tilbudet ikke mindre enn nærmere 900 arrangementer. Det står respekt av den innsatsen daglig leder Kristin Helle-Valle og hennes kompetente medarbeidere legger ned året igjennom. Når man tar for seg programmet, som nå er så omfattende at det kommer ut fire ganger i året, så blir man både glad og nysgjerrig når man ser bredden av aktiviteter som tilbys. 

Ikke minst har Litteraturhuset vært en viktig arena for Universitetet i Bergen. Gjennom ulike debatter, foredrag, boklanseringer og arrangementer har UiB fått sjansen både til å synliggjøre sine forskere og til å bidra med aktuell kunnskap. Ikke bare, som noen kanskje ville tro, våre litteraturvitere – siden det nå heter Litteraturhuset, men våre språkforskere, våre jurister, våre medisinere, våre samfunnsvitere og våre naturvitere. De er mange, og de representerer et stort mangfold.

I Litteraturhuset har de flere scener å boltre seg på, fra det rommelige auditoriet via Olav H. Hauge-salen og ned til de mer intime rommene Alver, Zinken Hopp og Fosse-stova. Her dukker de ofte og heldigvis gjerne opp i husets mange faste møteserier, som «Filosofisk poliklinikk», «Ut med språket», «Naturlig onsdag», «På troen løs» og «Mål og mening», eller de deltar på spesielt tilrettelagte arrangementer. I tillegg benytter mange av våre fagmiljøer seg av muligheten til å leie lokaler i Litteraturhuset til egne seminarer og konferanser.

Oppsummert er Litteraturhuset er en arena der kunnskap møter folk, og på den måten kan man si at Litteraturhuset har bidratt til økt innsikt og forståelse i befolkningen.

Litteraturhuset er etter juryens mening en ekte brobygger mellom kunnskap og det omkringliggende samfunn, og derfor en verdig vinner av Christieprisen 2016."