FORSKNING | MEDISIN

Bygger bein av stamceller

Cecilie Gudveig Gjerde kan lage nye kjevebein ved hjelp av kroppens egne stamceller.

Portrett av Cecilie Gudveig Gjerde
UNIK FORMIDLER: Cecilie Gudveig Gjerde og hennes koleger klarte å lage nye tenner på nytt kjevebein, og har som første i verden gjentatt behandlingen på flere pasienter. Gjerde ble kåret til landets beste forskningsformidlet under Forsker grand prix 2015, hvor hun demonstrerte beinbygging fra scenen.
Foto/ill.:
Øyvind Ganesh Eknes

Forskergruppen som Cecilie Gudveig Gjerde arbeider med har som de første i Europa på en systematisk måte klart å lage helt nytt kjevebein i underkjeven fra kroppens egne stamceller. Arbeidet er en del av hennes doktorgradsarbeid ved Institutt for klinisk odontologi ved Universitetet i Bergen (UiB).

– Å mangle tenner kan være stigmatiserende og hemmende. Mange kvir seg for å treffe andre, fordi de mangler tenner. Nytt bein fra stamceller kan være redningen, sier hun.

Gjerde er tannlege og utdannet oral kirurg og har i flere år arbeidet med pasienter som på grunn av sykdom, skade eller ulykker har hatt behov for å få nytt kjevebein.

Gror nytt bein

Tidligere har det vært vanlig å ta bein fra et område på pasientens eget skjelett for å bygge opp et nytt kjevebein som feste til nye tenner. Men siden man ikke har mer beinvev enn man trenger, er det begrenset hvor mye bein man kan flytte.

Nå utarbeider Gjerde imidlertid en ny metode, som gjør at hun kan gro et nytt kjevebein på tre til seks måneder ved hjelp av kroppens stamceller. Stamceller er opphav til andre celler, som beinceller. Men for å lage nytt bein, må beinet ha noe å vokse på.

Forskergruppen har eksperimentert med ulike materialer for å se hva som egner for å gro et nytt bein i munnhulen, som del av flere doktorgradsprosjekt.

– I vår pilotstudie testet vi en rekke ulike byggematerialer før vi kom frem til at bikalsiumfosfat (BCP) var noe stamcellene kunne gro på, sier Gjerde.

BCP består av kalsium og fosfat, noe som er byggestein i naturlig bein. Stamcellene kan bruke BCP som byggemateriale direkte fra stedet beinet skal lages. Dette materialet er porøst, i likhet med naturlig beinvev, slik at blodårer kan finne veien gjennom det.

Det nye beinet blir grunnmuren for nye tenner som skrus inn i konstruksjonen.

Kan gro på hele kroppen

Da Gjerde bestemte seg for å lage bein, valgte hun den vanskeligste stedet på kroppen, nemlig kjevebeinet bakerst i munnen. Munnen er aldri helt i ro, det er ikke mulig å bruke gips der, det er dårlig blodgjennomstrømning og i tillegg er munnen full av bakterier.

– Idéen var at dersom vi klarte å bygge bein på den vanskeligste plassen på kroppen, så kan vi gjøre det hvor som helst, sier Cecilie Gudveig Gjerde.

Nå har Gjerde og hennes kolleger fått økonomisk støtte fra Helse Vest for å lage bein til 30 personer. I tillegg til odontologer, skal også ortopeder delta i prosjektet for å bygge bein til personer med større vansker.