UiB først ute som Miljøfyrtårn
Universitetet i Bergen (UiB) er det første av de større universitetene i Norge som er sertifisert som Miljøfyrtårn.

Hovedinnhold
– Dette er en viktig milepæl for UiB. Vi holder til midt i Norges nest største by og har et stort samfunnsansvar med tanke på å drive miljøvennlig, sier universitetsdirektør Kjell Bernstrøm.
Han er sikker på at den nye statusen vil styrke miljøarbeidet ved UiB ytterligere.
– Vi ser at våre ansatte og studenter er opptatt av at UiB har en tydelig miljøprofil. Med vår klare samfunnsrolle som et kunnskapsnav for omstilling, energiomstilling og fremtidsrettet forvaltning, er det viktig at vi også går foran som et godt miljøeksempel, påpeker Bernstrøm.
Rundt 120 miljøkrav
Miljøfyrtårn er Norges mest brukte sertifikat for virksomheter som vil dokumentere sin miljøinnsats og vise samfunnsansvar. For å sertifiseres som Miljøfyrtårn må UiB oppfylle en rekke krav innen avfall, innkjøp, arbeidsmiljø, transport og energi.
En særlig viktig del av Miljøfyrtårn-kravene UiB nå har oppfylt dreier seg om energiøkonomisering i bygninger, HMS, gjenbruk av møbler, miljøkrav til leverandører og lignende.
– For den enkelte ansatte er det de små handlingene som gjør UiB mer miljøvennlig, sier miljøkoordinator ved UiB, Lars Harald Aarø.
Slå av lyset
Aarø forteller at hvis 3500 ansatte og 14000 studenter slår av lyset og datamaskinen når man går fra kontoret, skriver ut mindre papir, kildesorterer, dropper engangskoppen ved kaffeautomaten, eller sykler til universitetet, blir det til sammen et stort bidrag for å ta vare på miljøet.
Det siste året har arbeidsgrupper fra Sentraladministrasjonen, Universitetsbiblioteket, Universitetsmuseet og alle fakultetene gjennomgått universitetets miljøprestasjoner og sørget for at UiB oppfyller rundt 120 av disse miljøkravene
Veien videre i 2016
Frem til resertifiseringen i 2019 må universitetet forbedre seg på områder som innkjøp, energi, vare og tjenestetransport, avfall, estetikk og samfunnsansvar. Både studenter og ansatte skal involveres i arbeidet.
– Å bli Miljøfyrtårn i løpet av ett år er en god prestasjon, men UiB må forbedre seg kontinuerlig for å beholde Miljøfyrtårnstatusen. Det egentlige Miljøfyrtårnarbeidet begynner nå, sier Aarø.