Studenter utviklet strømmetjenester for TV2
Takket være studenter ved Informasjons- og medievitenskap er det mulig å få TV-reklame på mobilen uten å bli avbrutt midt i filmen.

Hovedinnhold
I løpet av siste året på bachelor i Nye medier må studentene ut i praksis i en bedrift for å løse dagsaktuelle medieutfordringer. Studentene Aleksander Tonheim, Veronica Hansen og Elisabeth Brennum hadde praksis i TV2-eide Vimond og utviklet sin egen løsning for strømmetjenester med TV2 Sumo som case.
Oppgaven de fikk gikk ut på å presentere reklame for sluttbrukere på en slik måte at reklamen oppfattes som ønsket informasjon.
I stedet for forstyrrende reklame på TV, kan reklamen bli sendt direkte til mobilen. Med en app kan du bestille produktplasserte sko og klær eller andre produkter som er relevant i forhold til TV-programmet du ser på.
– Det har vært veldig kjekt for oss å få inn studenter som kan ta tak i ting som gjerne er litt utenom det vi holder på med til daglig, og dermed bringer inn nye ideer som ikke vi har hatt anledning til å utvikle selv. De løste oppgaven veldig bra, sier Thomas Aalén ved Vimond.
Fornøyd bransje
For å lage sin egen forretningsmodell for strømmetjenesten, lånte Brennum bøker i markedsføring av en venninne og oppdaterte seg på nettet om regler og rammeverk. I tillegg fikk hun og medstudentene god støtte fra Vimond Media Solutions AS, og TV2 Sumo til programmering. De fikk også tilgang til reelle brukerundersøkelser for strømmetjenester.
– Vimond hadde allerede laget en prototype for strømmetjenester i fjor, men viste ikke sin egen løsning før vi var ferdige. Den var ganske lik vår, men det interessante var at de ikke hadde tenkt på den second screen-løsningen som vi utviklet, sier Elisabeth Brennum.
Entreprenørskap i et nøtteskall
– Dette er entreprenørskap i et nøtteskall. Vi står her overfor nyskapning og konkrete eksempler på innovasjon, sier professor Lars Nyre, som leder kurset i Nye Medier.
Bachelorprogram i nye medier bygger på innovasjonspedagogikk der studentene i stor grad skal finne ut av tingene selv. I tillegg lærer de seg å lage video med droner og det siste innen prosjektutvikling, som Lean-metoden.
– Tanken er at studentene skal oppleve en reell kreativ prosess som de i stor grad styrer selv, samtidig som vi styrer rammene rundt, som pensum og tidsfrister, sier Nyre.
Han påpeker at måten studiet er lagt opp på, passer som hånd i hanske med studiene som skal inngå i nye Media City Bergen, hvor medie-studentene blir omkranset av store redaksjoner.
Professor Astrid Gynnild, som leder journalistutdanningen er også svært fornøyd med resultatene fra presentasjonene til Nye medier-studentene.
– Det er veldig spennende, fordi det viser at når man slipper studentene løs og får brukt potensialet sitt, så kommer det så mye nytt og interessant ut av det. Dette viser at trening i entreprenørskap er noe man kan gjøre med hell underveis i en utdanning, sier hun.
Gode skussmål
Ifølge reaksjonen til produksjonssjef Tobias Næss fra Bergens Tidene og Schibsted, så er studiet på rett spor. Etter at andre- og tredjeårsstudentene ved bachelorstudiet hadde presentert sine dronevideoer og forretningsideer under Demo 16, stilte han dette spørsmålet.
– Hvorfor betale for 16 utviklere i London, når man kan engasjere et par bachelorstudenter i nye medier ved Universitetet i Bergen?