Hjem
Aktuelt
STUDENTLIV

Studentrevyen ga Linnea en sosial opptur

Linnea fikk en ensom start på studielivet. En lapp på oppslagstavlen snudde rundt på alt – nå er den sosiale kalenderen full.

Linnea Reitan Jensen
STORTRIVES: - Nå stortrives jeg ved UiB og i Bergen, men jeg vet at studiestarten er sårbar. Gjennom Velferdstinget jobber jeg nå med å få frem mulighetene studentorganisasjonene gir, sier Linnea Reitan Jensen.
Foto/ill.:
Solfrid T. Langeland

Hovedinnhold

– Jeg var spent på å flytte til en ny by uten noen jeg kjente fra før, men jeg hadde hørt man fikk seg venner på studiet og var ikke så bekymret, sier Linnea Reitan Jensen.

Hønefoss-jenta kom til Bergen 2009 og kjente ingen i Bergen. Vennene fra hjemstedet skulle studere andre steder, men det bekymret ikke Linnea. Alle får seg jo nye venner i studietiden?

Pratet med endene

Som mange andre gikk Linnea Reitan Jensen gikk rett fra trygge omgivelser på videregående til studier i en by hun visste lite om fra før. Linnea skulle studere teatervitenskap, og var veldig spent på studiet. Men det var ikke bare det som var nytt.

- Jeg hadde vært innom Bergen to ganger før, men visste lite om byen. Det tok meg halvannen time bare finne ut hvor bussen gikk fra, minnes Linnea lattermildt.

Hun hadde fått seg studentbolig på Fantoft, men i egen leilighet – helt alene.

– Jeg deltok på fadderuken, men da jeg trakk meg tilbake følte jeg meg enormt alene. Jeg ble ikke en del av gjengen og hadde ingen som var mine å trekke meg tilbake til, sier Linnea.

I stedet matet hun ender. Alene. I regnet.

– De første månedene var tunge, og jeg var fast bestemt på at et år i Bergen var nok. Neste år skulle jeg vekk. Jeg ville til Oslo der jeg i alle fall kjente noen, sier Linnea.

Vendepunktet

For mange studenter representerer studiestart en sårbar fase. Ifølge Studentenes Helse- og Trivselsundersøkelse i 2014 har én av fem studenter et svakt sosialt nettverk ved utdanningsinstitusjonene. Men det finnes mange muligheter til å komme ut av ensomheten.

I oktober la Linnea merke til at det var hengt opp et A4-ark med sort skrift på fakultetet.

«Kom på audition til revyen ved Det humanistiske fakultet!».

 HF-revyen kunne kanskje være noe. Hun bestemte seg for å ta grep for å overleve sosialt frem til neste sommer.

– Jeg hadde jo holdt på med revy før, og tenkte dette kunne være noe for meg, sier Linnea.

Alle som møtte fikk roller og de ble etter hvert en veldig sammenspleiset gjeng.

– Det viste seg jo at det var flere som sto alene og hadde behov for en gjeng. Det eneste jeg angrer på at jeg ikke ble med i en studentorganisasjon før. Dette var gøy, sier hun.

Da det nærmet seg studieslutt ble planene om flytting fra Bergen skrinlagt.

– Vennene mine fra revyen overtalte meg til å bli i Bergen. Det er jeg veldig glad for i dag, sier hun.

Linnea ble leder for HF-revyen og etter hvert også leder i Humanistisk studentutvalg. I fjor ble hun leder for Velferdstinget i Bergen som er studentene i Bergens røst i alle saker som har med studentvelferd å gjøre.

Fra å være ensom student er Linnea nå en jente med en stappfull sosial kalender.

– Til nye studenter vil jeg bare si: Finn deg noe å gjøre så fort som mulig Uansett hvilken hobby du har, finnes det en studentorganisasjon, smiler hun.

Etter den ensomme tilværelsen i egen leilighet flyttet hun inn i kollektiv i sentrum. Det angret hun ikke på.

– Å bo sammen med andre er veldig lurt, særlig når man kjenner få fra før. En ypperlig måte å bli kjent med flere på, sier hun.

Selv angrer hun på at hun ikke var mer frimodig på forelesinger og seminar.

– Snakk med sidemannen. Sjansen er stor for at han eller hun kjenner på mye av det samme som deg.

Bruker erfaringen i studentarbeid 

Reitan Jensen er så godt som i mål med masteren i teatervitenskap ved UiB, men jobber fort tiden fullt i Velferdstinget.

– Jeg jobber for saker som er viktig for felleskapet, som studentboliger og andre tilbud til studenter – men jeg jobber også litt med fadderuke og psykisk helse for studenter.

– Siden jeg selv har kjent på den håpløsheten det er å stå alene, vet jeg hvor viktig det er å legge til rette for studentorganisasjoner og andre fellesaktiviteter, sier hun.

– Det er viktig å få frem at studentorganisasjonene er for alle, og ikke bare de uten nettverk. Selv om man kjenner mange fra før, er det bare gøy å få bli kjent med enda flere, oppfordrer hun.

Livet i Bergen er blitt så bra at hun helst ikke vil flytte.

– Bergen er bare utrolig fin by.  Jeg liker at byen er så kompakt og at du kommer deg raskt overalt i byen. Dessuten er det en aktiv by – det er alltid noe som skjer.

Interessert i å være med i en studentorganisasjon? Sjekk ut alle mulighetene her!