Hovedinnhold

BIODIVERSITET
Fisk på marked i Thailand

Ville arter er avgjørende for en bærekraftig utvikling

– Bærekraftig utnyttelse av ville arter er en nøkkelforutsetning for å kunne oppnå bærekraftsmålene, sier UiB-professor Jeppe Kolding. Han er en av 87 internasjonale eksperter bak en rapport fra Det internasjonale naturpanelet.

Styremøte

Vedtok endring i de strategiske satsingsområdene

I semesterets siste styremøte ble blant annet gjennomgang av UiBs strategiske satsingsområder behandlet.

NORSK ORDBOK
Norsk Ordbok 12 bind

Arven etter Aasen komplett på nett

Norsk Ordbok, ei skikkeleg gullgruve av ei ordbok, finst no i ei komplett nettbasert utgåve, frå a til å. I tillegg er nytt materiale publisert for første gong sidan Universitetet i Bergen overtok ordboka i 2016.

Universitetsmuseet
The afroalpine zone high above the tree line on Mt Elgon in Uganda, dominated by dwarf shrubs and the palm-like forms of giant senecios.

Den gåtefulle tropiske fjellfloraen på de isolerte afrikanske fjelltoppene er ung, ustabil og umoden

Ny innsikt i evolusjonen og opprinnelsen til det unike botaniske mangfoldet på afrikanske høyfjell er blitt publisert i PNAS.

NYHET | Horisont Europa
Kesia Decote ved flygelet

EU-midler: Første Marie-Curie-tildeling til kunstnerisk forskning

To kunstneriske forskere har fått EU–finansiering til forskeropphold ved Fakultet for kunst, musikk og design (KMD) gjennom programmet Marie Skłodowska–Curie Actions (MSCA). I tillegg kommer en klimaforsker til geovitenskap og Bjerknessenteret.

UKRAINA
Liliia Oprysk

Folket som aldri gir opp

Ukrainsk territorium har vært okkupert av forskjellige makter gjennom mange hundre år, men Ukraina har aldri gitt opp sin selvstendighet. – Det er viktig å kunne historien for å forstå hvordan ukrainere har det i dag og hvem vi er, sier førsteamanuensis Liliia Oprysk ved Det juridiske fakultet, som...

Prisvinnere på prisutdeling i Estland

Europeisk pris til Universitetsmuseet i Bergen

Universitetsmuseet i Bergen vant høythengende europeisk museumspris for måten de tar i mot publikum på.

Havvind
Vindturbinar

Kraftig satsing på havvind frå regjeringa

Regjeringa opnar for at det skal produserast nesten like mykje kraft frå havvind som frå vasskraft i Noreg innan 2040. – I tråd med kva UiB tilrår, seier havvindprofessor Finn Gunnar Nielsen.

Christieprisen 2022 til KODE

Årets Christiepris tildeles KODE kunstmuseer og komponisthjem. – En stor anerkjennelse, sier direktør Petter Snare. Tirsdag mottok han prisen på vegne av KODE under Christiekonferansen.

PRISEN FOR UNGE FORSKERE 2021
Gabriele de Seta - vinner av Prisen for unge forskere 2021

Forsker på hvordan kunstig intelligens påvirker livene våre

Gabriele de Seta forsker på hvordan vi samhandler med digitale medier i hverdagen. Nå får han Prisen for unge forskere for sitt fremragende arbeid.

Utstillinger

Utstilling: Skeive kulturår