Hovedinnhold

Lønnsoppgjør 2022
Bilde av løvestatue utenfor Universitetsmuseet

Lønnsforhandlinger i staten - meklingen har startet

Partene som forhandler om årets hovedoppgjør i staten, møtes til tvungen mekling hos Riksmekleren. Om partene ikke kommer til enighet, kan det bli streik i offentlig sektor fra og med 24. mai.

UKRAINA
Liliia Oprysk

Folket som aldri gir opp

Ukrainsk territorium har vært okkupert av forskjellige makter gjennom mange hundre år, men Ukraina har aldri gitt opp sin selvstendighet. – Det er viktig å kunne historien for å forstå hvordan ukrainere har det i dag og hvem vi er, sier førsteamanuensis Liliia Oprysk ved Det juridiske fakultet, som...

Havvind
Vindturbinar

Kraftig satsing på havvind frå regjeringa

Regjeringa opnar for at det skal produserast nesten like mykje kraft frå havvind som frå vasskraft i Noreg innan 2040. – I tråd med kva UiB tilrår, seier havvindprofessor Finn Gunnar Nielsen.

Christieprisen 2022 til KODE

Årets Christiepris tildeles KODE kunstmuseer og komponisthjem. – En stor anerkjennelse, sier direktør Petter Snare. Tirsdag mottok han prisen på vegne av KODE under Christiekonferansen.

PRISEN FOR UNGE FORSKERE 2021
Gabriele de Seta - vinner av Prisen for unge forskere 2021

Forsker på hvordan kunstig intelligens påvirker livene våre

Gabriele de Seta forsker på hvordan vi samhandler med digitale medier i hverdagen. Nå får han Prisen for unge forskere for sitt fremragende arbeid.

Krigen i Ukraina
Krig i Ukraina Donetsk flyplass

Unge kan være mer sårbare for krigsredsel

- Unge er en utsatt gruppe nå som usikkerheten rundt krigen er stor, sier forsker Unni Marie Heltne fra senter for Krisepsykologi. Les hennes fire råd for de som er redde.

OPPLEV på Marineholmen
Passion for ocean 2019

Møter bergenserne med unikt innhold

Samtlige institutter byr på seg selv og spennende innhold for å visse bredden i forskning og utdanning under MatNats folkefest OPPLEV på Marineholmen lørdag 23. april.

Nyhet | Helse
femkjappeomjod

5 kjappe om jod-tabletter

Den urolige situasjonen i Øst-Europa har satt spørsmålet om jod-beredskap på dagsorden. Førsteamanuensis Aase M. Raddum ved Senter for farmasi, UiB, sier det er lite trolig at krigen i Ukraina vil gjøre det nødvendig for nordmenn å innta jod-tabletter. Her svarer hun på fem kjappe om medikamentet.

del av bakterie

Hvorfor evolusjon favoriserer symmetri

Fra solsikker til sjøstjerner; symmetri vises overalt i biologien. Dette gjelder ikke bare ytre trekk – de molekylære «maskinene» som holder cellene våre i live er også slående symmetriske. Men hvorfor? Har evolusjonen en innebygd preferanse for symmetri?

Nyhet | Forskning
Mohn senter for regenerativ medisin

Åpnet nytt senter for avansert celleterapi

Med støtte fra Trond Mohn stiftelse får forskere i Bergen nå mulighet til å utvikle nye metoder for behandling av kroniske og akutte sår, beinskader og psykose gjennom bruk av stamceller. I dag åpnet offisielt det nye senteret for regenerativ medisin.