Hovedinnhold

Abonner på nyhetsbrev

Portrett av filosof Lars Fredrik Händler Svendsen

Aarebrotforelesningen 2022 skal holdes av Lars Fredrik Händler Svendsen

Den fjerde Aarebrotforelesningen går av stabelen 16. januar 2022 og skal holdes av filosofen Lars Fredrik Händler Svendsen. Tema for forelesningen er frihet.

Magnetar

Gigantisk strålingsutbrudd i verdensrommet fanget opp av UiB-instrument

I mer enn 10 millioner år reiste det enorme strålingsglimtet fra en magnetar - en sjelden type nøytronstjerne - gjennom universet, før det traff vårt solsystem 15. april 2020. Strålingen ble blant annet observert av ASIM-instrumentet, som er delvis utviklet ved Birkelandsenteret for romforskning, UiB.

TMS Starting Grant 2021
TMS Starting Grant

Starting Grant til fremragende forskere

Carina Strell, Mali Husby Rosnes og Suzette Flantua er tildelt Trond Mohn stiftelses Starting Grant for 2021.

Plastforskning

Plastforskere aktuelle i ny NRK-serie

Marte Haave og Gaute Velle ved NORCE og UiB er blant forskerne som nå er aktuelle i NRK-serien Plasthavet.

Forskningsinfrastruktur
covild-19 illustrasjon

Styrker viktig samarbeid om molekylærbiologiske data

Deling av biovitenskapelige data har blitt avgjørende under pandemien. ELIXIR Norge er en av 22 forskningsinfrastrukturer som har fått midler fra Forskningsrådet.

Klimapanelets 6. hovedrapport
Flom Belgia

Global oppvarming vises over hele kloden

Menneskeskapte klimaendringer er her nå, og påvirker vær- og klimaekstremer i hver region på jorden. Enkelte hetebølger som er observert ville være usannsynlige uten menneskelig påvirkning.

Plastforskning
Lisle Lyngøyna

Konsekvenser av plast – og plastrydding

I et nytt forskningsprosjekt samarbeider NORCE, UiB og frivillige organisasjoner om å finne ut hvordan plast påvirker kystlandskap – og hva som skjer når plasten fjernes.

VERDENS FLYKTNINGDAG 2021
Migrants boarding a ship in the Mediterranean.

En verden på flukt

En ett-åring skyller i land på Karmøy. Moria-leiren i Hellas brenner til grunnen. Danmark vil sende asylsøkere til mottak i utlandet. I Syria fortsetter borgerkrigen å drive millioner av mennesker på flukt på tiende året. Verden har aldri hatt mer bruk for FNs flyktningkonvensjon enn i 2021 – året...

Portrett av Lise Øvreås

Lise Øvreås ny leder i Vitenskapsakademiet

Professor Lise Øvreås er valgt til ny preses i Det Norske Videnskaps-Akademi. Hun blir den tredje kvinnen som har dette toppvervet i Forsknings-Norge.

VIDEREUTDANNING | KOMMUNAL LEDELSE
Executive master

UiB utarbeider Executive master i kommunal ledelse

Universitetet i Bergen utvikler en tverrfaglig master i kommunal ledelse. Første modul starter opp 2021. – Programmet treffer kommunens behov svært godt, sier universitetsdirektør og tidligere kommunaldirektør Robert Rastad.