Hjem
Fagområde for allmennmedisin
Prosjekt

Food4HealthyLife: Sunt kosthold for et lengre liv

Prosjektet Food4HealthyLife utvikler digitale verktøy som skal gi informasjon om hvordan matvalgene vi tar er forbundet med helse. Hvis du ønsker å bruke kostholdet for å bedre helsen, kan dette være nyttig å ha med når du gjør ulike matvalg i hverdagen.

Neste
Illustrasjonbilde av noen som spiser sunt mat.
Foto/ill.:
Colourbox
1/2

Food4HealthyLife bakgrunn

Produsent:
Elaheh Javadi Arjmand, uttrykt av Khadra Yasien Ahmed
2/2
Tilbake

Hovedinnhold

Verktøyet bruker de mest omfattende og oppdaterte bevisene fra metaanalyser om inntak av matvaregrupper, sykdomsspesifikke sykeligheter og total dødelighet, sammen med bakgrunnsdata om dødelighet og sykelighetsrisiko.

Å forstå den potensielle innvirkningen på forventet levealder av vedvarende endringer i inntak av spesifikke matvaregrupper fra gjeldende typiske mønstre til mer optimale kostholdsmønstre kan veilede beslutningstaking av enkeltpersoner, klinikere og beslutningstakere når de arbeider mot bærekraftsmålene.

Det vi spiser er avgjørende for hverdagsglede - og er samtidig byggesteiner for kroppen og kroppslige funksjoner. Matvalg har også mye å si for våre leveutsikter og for risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdommer, diabetes, og kreftsykdommer.  

Online kalkulator

Vår første versjon av Food4HealthyLife-verktøyet er tilgjengelig i en nettleserbasert plattform på http://food4healthylife.org/.
 

I Food4HealthyLife-prosjektet har vi laget en bro mellom forskning på helsegevinster fra hver matvaregruppe for å estimere hvordan matvalg kan påvirke forventet levealder. Først estimerte vi fordelene ved å endre et typisk vestlig kosthold til vårt foreslåtte kosthold. Vi fant ut at det å foreta sunnere kostholdsendringer er fordelaktig i alle aldersgrupper, men jo tidligere du gjør endringen, jo bedre. For eksempel kan en 40 år gammel kvinne fra Norge med et typisk vestlig kosthold få rundt 10 år lengre levetid ved å forandre kostholdet sitt. I følge vår modell er de største fordelene å spise mer belgfrukter, nøtter, fullkorn, fisk og frukt og grønnsaker, samt spise mindre rødt kjøtt, bearbeidet kjøtt, sukkerholdige drikker og tilsatt sukker.

 

Mål

De primære målene for Food4HealthyLife-prosjektet er å

1. Utvid Food4HealthyLife-modellen vår med nye individuelle egenskaper til modeller for sunn mat, inkludert høyde, vekt, alder, kjønn og aktivitetsnivå

2. Ta hensyn til ulike risikoprofiler for kroniske sykdommer i sunne kostholdsmodeller, som hjerte- og karsykdommer, kreft, type 2 diabetes og fedme

3. Utvikle en brukervennlig app-interfase som oversetter matinnspill til assosierte helseutfall, inkludert lang levetid og risiko for sykdommer

4. Test effekt av Food4HealthyLife app-assistert veiledning som et primært helseverktøy blant personer med kardiovaskulære risikofaktorer i allmennpraksis gjennom en randomisert kontrollert studie

Samarbeidspartnere

Koden bak kalkulatoren er utviklet i samarbeid med Bergen Centre for Ethics and Priority Setting (BCEPS) project, FairChoices

Prosjektet er tverrfaglig og kombinerer ekspertise innen personlig ernæring, digital helseintervensjon, kostnadseffektivitetsevalueringer og prioritering.

Internasjonale partnere blant lederne innen feltet fra University of Glasgow, University of Newcastle og University of Bologna.

Sluttbrukere fra pasientorganisasjonen for hjerte- og lungesykdommer (LHL) er direkte involvert i utformingen av et brukervennlig grensesnitt i samarbeid med apputviklere i Vegiano Group, en kommende apputvikler som allerede har utviklet andre personlig tilpassede helseapper.

Publikasjoner

  1. Fadnes et al. (2022). Estimating impact of food choices on life expectancy: A modeling study. PLoS Medicine.
     
  2. Fadnes et al. (2023). Life expectancy can increase by up to 10 years following sustained shifts towards healthier diets in the United Kingdom. Nature Food. 961-965.
  3.  Fadnes et al. (2024). Life Expectancy Gains from Dietary Modifications: A Comparative Modelling Study in Seven Countries. The American Journal of Clinical Nutrition
  4. Javadi Arjmand et al. (2024). Life expectancy gain of implementing the Nordic Nutrition Recommendations 2023: modelling from eight Nordic and Baltic countries. Current Developments in Nutrition

Prosjektmedlemmer, eksterne 
Portrettbilde av forskeren Anindita Onni fra Helse Bergen

Anindita Tasnim Onni

Researcher, Helse Bergen HF, anindita.tasnim.onni@helse-bergen.no
Bilde av forskeren Lise Margrete Thomassen

Lise Margrete Thomassen

Researcher, Helse Bergen HF, lise.margrete.thomassen@helse-bergen.no