Hjem
UiB Alumni
Nyhet

Månedens alumn: Hilmar Langhelle Mjelde

Forsker og USA-ekspert Hilmar Mjelde fikk rett i at Trump ville vinne valget. Han vektlegger den analytiske tenkningen og den metodiske treningen han fikk som student ved Universitetet i Bergen som spesielt nyttig i den nåværende jobben sin.

Hilmar Mjelde
USA-ekspert Hilmar Langhelle Mjelde studerte ved Institutt for sammenliknende politikk ved UiB.
Foto/ill.:
UiB

Hovedinnhold

Hva husker du best fra studietiden din på UiB?

Alt det gøye sosiale og den intense puggingen før eksamen. Gjennom pugging bygget jeg opp en databank i hodet som jeg kunne diskutere og drøfte med.

Hva har vært det viktigste for deg med den utdannelsen du har tatt?

Å få interessante arbeidsoppgaver som en kan utvikle seg selv gjennom. Anledningen den har gitt for formidling og kommunikasjon, som jeg alltid har vært interessert i. Og anledningen det gir til å reise ut i verden.

Hvilken del av utdanningen har du hatt spesielt nytte av i den nåværende jobben din?

Den analytiske tenkningen jeg lærte. All teorien jeg kan bruke til å analysere med, og den metodiske treningen.

Har du tre gode råd til dagens studenter?

  • Studer hardt til eksamen - en A koster!
  • Ta del i det sosiale – fordi det gir livskvalitet og gir god trening i «people skills».
  • Jobb ved siden om en har kapasitet. Det viser arbeidskapasitet og initiativ. Jeg var vaktmester på NHH i 7 år ved siden av studiene. Det var en god skole på livet blant kolleger som hadde annen og verdifull livserfaring å dele.

Du fikk rett i at Trump ville vinne valget! Hva gjorde at han gikk av med seieren?

Folk har tro på han som entreprenør som kan få ting gjort, i kontrast til de kaklende elitene i DC. Dessverre var det nok også en mørkere dimensjon ved det – misnøyen blant en del med et mer multikulturelt og likestilt samfunn.

På hvilken måte vil man merke konsekvensene av at Trump ble valgt?

Vi kan få mer proteksjonistisk handelspolitikk, flere innvandringsrestriksjoner, og NATO-allierte vil nok måtte punge ut mer.

Hvordan har det vært å være ekspertkommentator i disse valgtider?

Det er et privilegium. Men det har også tatt all fritid. Jeg har fått telefon og epost det siste halvåret fra fremmede som spør om det nå blir krig, siden Trump vant. Jeg håper jeg klarte å berolige dem. Det gjorde inntrykk – det får en til å reflektere enda mer over ansvaret som følger med det å skulle formidle korrekt analyse av politikk i USA. En representerer faktisk USA i Norge.

Hva skal du forske på nå når det amerikanske valget er over for denne gang?

Nå skal jeg forske på skandinavisk innvandringsdiskurs som nyansatt postdoktor på Institutt for informasjons- og medievitenskap. Takk til Jostein Gripsrud og Jan Fredrik Hovden for denne muligheten. Men jeg kommer også til å forske videre på det amerikanske presidentembetet på si.

 

Tilknyttet innhold