Hjem
UiB Alumni
Bli med på den store kunnskapsfesten!

Alumnusdagen 2016

Lørdag 10. september inviterer vi deg til Alumnusdagen i Universitetsaulaen, en kunnskapsfest med musikk, standup og massevis av gjensynsglede. Det er gratis adgang for UiB-alumner med venner og familie. I år er det ingen påmelding til Alumnusdagen, det er bare å møte opp.

Logo - Alumnusdagen16. Blå bakgrunn og hvitebokstaver. bilder av deltagere

Hovedinnhold

Dette er tredje gang Universitetet i Bergen arrangerer Alumnusdagen. I år byr vi på et eget familieprogram fra kl. 11. Deretter følger tre aktuelle samtaler under vignetten "Den store kunnskapsfesten", og den årlige utnevnelsen av UiBs æresalumn. Dessuten byr vi på musikk, standup og gjensyn med gamle tomter. 

Hele programmet foregår i Universitetsaulaen i Bergen og i Christie café i etasjen under. Universitetsaulaen åpnet dørene høsten 2015, i sørfløyen av Naturhistorisk museum. Har du ennå ikke vært der, er aulaen alene god nok grunn til å ta turen til Alumnusdagen! 

P R O G R A M

11:00 – 14:00 Velkommen til Alumnusfamiliedag for store og små.
Barnevennlig underholdning for alumner som vil ta med hele familien.

11:00 – 11:45 Christie Café: Fråtse Frida
Kreftcellen Fråtse-Frida har bygget seg bolig i en krok i Christie Cafè. Hun er en krevende leieboer som aldri får nok: hun må ha mer mat, mer oppmerksomhet, og mer trøst. Fra borgen der hun bor setter hun på sjarmen, og får forbipasserende til å bidra med videre utbygging og oppussing. Når immunforsvaret sender inn troppene narrer hun dem trill rundt.  Med mindre en ung og lovende forskerspire dukker opp i tide. Kan det være deg?

12:00 – 14:00  Muséhagen: Quiz&kvast – Kunnskapsjakt i det grønne!
Små og store inviteres til å gå på oppdagelsesferd i Muséhagen. Der vil de finne en «løype» hvor det er laget en quiz med oppgaver og spørsmål som de skal løse. De får ark der løsningene kan fylles inn, og premier venter dem som leverer svar! Dette er en aktivitet som passer alle, og der flere kan gå sammen og løse oppgavene i fellesskap.

12:30 – 13:00 Aulaen: Jens Brun & de Hattmakers 
Jens Brun & de Hattmakers leverer solid soul og funk for hele familien med norske gjendiktninger av James Brown, Prince, Aretha Franklin og Jimi Henrix. Hit'ene til Jens Brun & de Hattmakers er blant annet: Jeg Føler Meg Bra (I Feel Good), Sofaen Er En God Ting (Get Up Offa That Thing), Kjeksmaskin (Sex Machine) og Rushtrafikken (Crosstown Traffic)!

11:00 – 14:00 Christie Café: Lunsjtilbud og Lørdagsgrøt

14:00 – 14:10 Velkommen ved rektor Dag Rune Olsen. Utdeling av Æresalumn og musikk ved alumn Tellef Raabe

14:15 – 15:30  USA-V A L G E T

Få valg engasjerer oss mer enn det amerikanske presidentvalget, og i år blir det kanskje ekstra spennende. Statistisk sett vinner den republikanske kandidaten valget – hvor sikkert er dette? Hvordan kan presidentkandidater vinne frem med hårreisende påstander og bisarre utsagn? Hvorfor er folkets tillit til det politiske establissementet så tynnslitt? Vårt ekspertpanel tar deg med på innsiden av tradisjonene og sirkuset. Møt retorikkforsker Trygve Svensson, USA-ekspert Hilmar Mjelde og utenriksmedarbeider i Aftenposten, Christina Pletten. Programleder i TV 2, Elin Ludvigsen, er moderator.

15:45 – 17:00  F L Y K T N I N G E R

Flyktningkrisen i Syria går ikke over med det første. På Alumnusdagen får du et større bilde, av en kompleks historie, region og konflikt der ingen svar er enkle. Knut S. Vikør forteller om den historiske og religiøse bakgrunnen for dagens situasjon i Midt-Østen. Maja Janmyr gir førstehånds rapporter fra Libanon, et av nabolandene som har fått mer enn sin andel av den syriske flyktningestrømmen. Synnøve Bendixsen snakker om flyktningene i Europa, og Esperanza Diaz forteller fra den norske hverdagen. Eirin Eikefjord, kommentator i BT, er moderator. 

17:15 – 18:00  S E L V D I S I P L I N

Er vi alle skjelvende mobilavhengige vrak, paralysert av de tusen små valgene i hverdagen, og uten evne til å motstå fristelser? Møt Jan Martin Nordbotten, Sissel Undheim, Henrik Hylland Uhlving og ordstyrer Finn Tokvam til en uhøytidelig samtale i spennet mellom selvkontroll og avhengighet, askese og fråtseri.

18:15  Christie Café: Servering 

19:00  Christie Café: Standup med Haugland og Mikkelsen
Olav Svarstad Haugland og Christian Mikkelsen er begge to alumner fra UiB. 


Om de medvirkende:

Henriette Christie Ertsås (alias Fråtse Frida) er stipendiat i molekylærbiologi og forsker på aldersavhengig kreft. Hun har også skuespillerutdannelse, og bruker bakgrunnen som skuespiller til å fortelle historien om hva som foregår inne i cellene våre. 

Mads Falck Berven, mannen bak Jens Brun & de Hattmakers, er utdannet jurist ved UiB. I tillegg har han gått jazzlinja i Trondheim. Som student i Bergen startet Berven bandet Kniv & Taffel Swing Jazz Orkester. I tillegg har han spilt med en lang rekke artister, blant annet var han i flere år fast gitarist for Ralph Myers and the Jack Herren Band.

Tellef Raabe er låtskriver, vokalist, gitarist og alumn. Han er opprinnelig fra Ålesund, men har de siste årene studert på universitetet i Bergen. Han har de siste par årene etablert seg som en av de nye indieartistene i Norge. Etter en rekke kritikerroste singel- og EP-utgivelser har han i vinter debutert med studioalbumet «idiographic».

Hilmar L. Mjelde er forsker ved Uni Research Rokkansenteret. Han forsker på og underviser i amerikansk politikk, med amerikanske presidenter som spesialfelt. Han har siden 2012 kommentert amerikansk politikk i en rekke medier, blant annet for TV 2/Nyhetskanalen.

Trygve Svensson er stipendiat og forsker på retorikk og konfliktløsning. Han kaller interessen for amerikansk politikk for sin faglige hobby. Før han ble stipendiat arbeidet Svensson blant annet som kommunikasjonsrådgiver, politisk rådgiver i Arbeiderpartiet og statssekretær i Nærings - og Handelsdepartementet. 

Christina Pletten, journalist i Aftenposten og tidligere BT-journalist. Utdannet journalist ved New York University. Har bodd 11 år i USA og dekket en rekke presidentvalg og mellomvalg, samt amerikansk hverdagsliv og enkeltskjebner. 

Elin Ludvigsen, journalist og nyhetsanker i TV 2 Nyhetskanalen. Har jobbet i TV 2 siden 1998. Reporter på utenriksavdelingen fra 1998-2003, hvor hun bla annet dekket 11. september. Ludvigsen har vært fast programleder i Nyhetskanalen siden 2008. 

Maja Janmyr er postdoktor i rettsvitenskap. Hun forsker på flyktningkrisen i Midtøsten i et prosjekt finansiert av Norges Forskningsråd. Janmyrs kompetanseområder er flyktningrett, folkerett og menneskerettigheter. Hun har det siste året vært på feltarbeid i Beirut i Libanon.

Eirin Eikefjord er kommentator og lederskribent i Bergens Tidende. Hun er utdannet jurist ved UiB, og skriver særlig om juridiske problemstillinger. 

Esperanza Diaz er lege og førsteamanuensis ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin. I tillegg er hun forskningsleder på innvandrerhelse ved Nasjonal kompetanseenhet for innvandrerhelse (NAKMI). Esperanza forsker på helsetjenester og sykdomsbildet blant innvandrere i Norge. I tillegg ser hun på hvordan leger håndterer utfordringene i møte med denne gruppen.

Knut S. Vikør er professor i Midtaustens og det muslimske Afrikas historie. Han har særlig arbeidd med islamsk historie, og særlig i Nordafrika. Han har også arbeidd med historia til islamsk lov og islamsk mystikk. Han har også skrive fleire innførings- og lærebøker i Midtausten historie på norsk og engelsk. 

Synnøve Bendixsen er postdoktor i sosialantropologi og har de siste årene gjort feltarbeid med irregulære migranter i Norge. Migrasjon og urban antropologi er to gjennomgående hovedinteresser i hennes arbeid. Hun er co-editor in chief for tidskriftet Nordic Journal of Migration Studies. 

Henrik Hylland Uhlving er tidligere digital utviklingssjef og reportasjeleder i BT, økonomijournalist i Aftenposten og fast deltaker i SoMe-talkshowet Kvitter.

Finn Tokvam er en norsk journalist, musiker og forfatter. Han er blant annet kjent fra programmene Radio Røynda og P.I.L.S. (Populærmusikk ispedd litt sladder). I tillegg er han spaltist i Bergens Tidende og vokalist i populærorkesteret Finn Erix. 

Sissel Undheim er førsteamanuensis i religionsvitenskap. Hun har blant annet forsket på tidlig kristen askese og hellige jomfruer.

Jan Martin Nordbotten er professor i matematikk. Hans forskningsinteresser er knyttet til matematikk hentet fra anvendelser slik som energilagring, økologiske systemer, og helse. Nordbotten er en ivrig populærvitenskapelig formidler, og blant annet kjent fra NRK programmet "Norges Smarteste". 

Olav Svarstad Haugland og Christian Mikkelsen er et ekstraordinært tospann. De er begge to alumner fra UiB. Til tross for sin relativt unge alder, har de mange års sceneerfaring, både gjennom revy, improteater og ikke minst stand up. Stilene deres er kanskje ulike, men det er nettopp dette som gjør dem til et unikt par. De utfyller hverandre perfekt og utstråler en trygghet og et samspill få kan matche!

 

*Med forbehold om endringer