Hjem
Arboretet og Botanisk hage, Milde
Nyhet

Kvede

Kvede er en eldgammel matplante, og vi er godt kjent med blomstene som kommer i Arboretet hver vår. Men denne høsten er første gang vi har fått se den med frukter.

Fruktene til kvede
Fruktene til kvede har størrelse og form som eple og pære.
Foto/ill.:
Bjørn Moe

Kvede (Cydonia oblonga) er et lite løvtre i rosefamilien som har sin naturlige utbredelse i  Sentral-Asia. Det er nokså varmekrevende og tåler ikke veldig mye frost. I våre samlinger er treet plassert på et gunstig sted i Hatlehaugen der det har klart seg bra til tross for at vi har hatt flere vintrer med langvarig kulde, den siste i 2010/11. Våre to trær står ved stien gjennom Hatlehaugen og stammer fra villinnsamlet frø i Georgia i 1992. Vi hadde opprinnelig tre trær, men det ene ble registrert dødt i 2005.

Kvede er tettbladet med kort stamme, og våre trær er 2 – 3 m høge. Bladene er eggformet og litt læraktige med glatt rand. De store blomstene er skålformet, hvite eller lys rosa, og blomstringen skjer i mai. Våre trær har blomstret i en årrekke, men uten å sette frukt. Inntil høsten 2016, da det ene treet for første gang fikk store fine frukter. Form og størrelse er som et eple eller pære, til sammen ni frukter.

Frukten til kvede er gul og med fast syrlig fruktkjøtt. Den kan ikke spises rå, men det kommer fram en god smak når frukten blir kokt, dampet eller bakt. Marmelade av kvede blir regnet som forløperen til syltetøyet. Bruken av kvede er altså svært gammel, og den hadde sin storhetstid i oldtiden og fram til middelalderen.