Hjem
Arboretet og Botanisk hage, Milde
Botanisk hage

Internasjonal grøtdag 23. oktober

På mandag feires grøtdagen, men du trenger ikke lage risengrynsgrøt av den grunn. I Botanisk hage viser vi flere andre planter som kan brukes i grøt.

Grøt med kornaksrunt
Foto/ill.:
Reidun Myking

Bygg Hordeum vulgare er rikt på blant annet kostfiber og folat, og selv om det inneholder gluten er det mange som tåler dette, også blant dem som ikke tåler gluten i hvitt hvetemel.

Emmer Triticum dicoccon er en urgammel kornsort. Den oppstod som en krysning mellom enkorn og gressarten geitøye. Emmer er forløperen til spelt. Dette  er en svært næringsrik kornart. Dette kornet er rikt på fiber, og har et svakt gluten. Det er, i likhet med enkorn, et hardt korn. Emmer har en nøtteaktig aroma.

Enkorn Triticum monococcum er trolig verdens eldste kornsort, og er opprinnelsen for alle andre kjente sorter av emmer, spelt og hvete. Vill enkorn ble høstet til mat allerede flere tusen år f.Kr, i Aswan, Egypt.  Kultivert enkorn var mye brukt fram til midten av bronsealderen, da emmer tok over. Enkornets smak er nøtteaktig og aromatisk, mens fargen på melet er gulaktig pga det høye karoteninnholdet.

Hvete Triticum aestivum kan brukes til grøt på flere måter.

  • Av siktet hvete kan man lage den tradisjonelle retten fløyelsgrøt.
  • Semulegryn er den innerste og hardeste delen av hvetekjernen, den kan brukes til semulegrynsgrøt.
  • Man kan også lage en tradisjonell grovmelsgrøt av sammalt hvete.

Meldestokk Chenopodium album Frøene av meldestokk er svært næringsrike og kan tørkes og males til mel. Man kan også koke grøt på dem, eller blande dem i gryteretter og supper. Frøene kan også spires for å brukes i salater.

Potet Solanum tuberosum Potetgrøt eller jordeplegraut er en norsk tradisjonell matrett, med potet, mel, vann og salt. Poteter ble vanligvis brukt i grøt om høsten mens de var ferske. Grøten blir stampet sammen med en trestampe og får en litt seig konsistens.

Sagogryn er vanligvis laget av potetmel her i landet, de kan brukes i desserten sagogrynsgrøt (ekte sagogryn lages av kjernen i sagopalmen).

Quinoa Chenopodium quinoa inkaindianernes hellige frø. Quinoa en spiselig ettårig plante, rik på protein, mineraler og vitaminer. Planten er i slekt med ugresset meldestokk som vi i tidlige tider spiste i Norge. Planten er naturlig glutenfri. Vi viser ulike sorter quinoa i Botanisk hage.

Spelt Triticum spelta blir regnet som en hybrid mellom urhvetesortene Emmer (Triticum dicoccon) og Enkorn (Triticum monococcum). Spelt var tidligere en svært viktig kornsort, og har vært dyrket i Norden i mer enn 4500 år. Arten tapte etterhvert terreng for vanlig hvete, som normalt gir tre til fire ganger mer korn per m² enn spelt. Det blir påstått at spelt er lettere fordøyelig enn vanlig hvete, og at spelt har høyere innhold av sporstoffene, jern, sink, og kobber.

Svarthavre Avena sativa har mer umettede fettsyrer og noe mindre karbohydrater enn vanlig havre. Svarthavre har også en særegen, nøtteaktig smak. Svarthavre har blitt dyrket i Norge helt tilbake til før vikingtiden. For om lag 150 år siden begynte man å gå over til hvit havre fordi det gav større avlinger. Men Svarthavren har noen egenskaper som vanlig havre ikke har, for eksempel hele 30% høyere innhold av umettet fett enn i vanlig havre. I tillegg er Svarthavre også godt tilpasset de lokale, klimatiske forholdene, og lite utsatt for sykdom.

vårrug Secale cereale En rug med gode bake- og smaksegenskaper. Den  er generelt mindre produktiv enn vanlig høstrug. Rug metter lenge og kan gjøre blodsukkeret mer stabilt. Et jevnere blodsukkernivå kan redusere søtsuget.

Vil du prøve selv?
De fleste av disse artene kan du kjøpe i helsekostbutikk, eller i større dagligvarer.
Bare meldestokk er ikke i salg, den må du stort sett dyrke selv her på Vestlandet, men du kan komme over den i naturen.