Hjem
Universitetshagene
Samlingene

Rhododendron

Arboretet er spesielt stolt av rhododendronen, inkludert kultivarsamlingen og artssamlingen.

Nydalen 2017
Foto/ill.:
Bjørn Moe

Hovedinnhold

Helt siden starten i 1971 har arboretet satset på Rhododendron. Vi har bygget opp to hovedsamlinger: en kultivarsamling og en artssamling.  

Kultivarsamlingen ligger i Nydalen og inneholder 2.300 eksemplarer av 600 forskjellige navnesorter, mens artssamlingen som ligger nord for Mørkevatnet inneholder 1.700 eksemplarer av nær 300 arter.

Kultivarsamlingen er ordnet etter forskjellige temaer. Det kan være historisk etter når og hvor kultivaren er blitt laget, eller det kan være etter hvilken systematisk gruppe kultivaren har sin opprinnelse fra. Vi ønsker å vise det mangfoldet som er tilgjengelig, og presenterer de beste kultivarer fra forskjellige tidsepoker og fra ulike land. Her er alt fra de siste nyhetene, til de eldste engelske og tyske sortene. Artssamlingen er ordnet systematisk etter Edinburgh-klassifiseringen.

Rhododendron tilhører lyngfamilien og er den største vedaktige planteslekten på kloden. Det finnes ca. 1.000 forskjellige ville arter, fra krypende dvergbusker til kjempestore trær på 30 meters høyde. Blomstene kan være fra små fingerbøl til svære, liljeaktige skjønnheter på 15-20 cm, noen dufter til og med. Fargene varierer ofte i hvitt, rosa og fiolett , men også knallrødt, gult og oransje forekommer.

Hovedblomstringen er i mai, men i milde vintre kommer de første blomstene allerede i januar, og enkelte rhododendron kan blomstre så seint som i september/oktober. De fleste er eviggrønne, men det finnes også løvfellende rhododendron (asalea), og disse har i blant sprakende høstfarger.

Som de fleste av sine slektninger i lyngfamilien liker de sur jord. Rhododendron trives best i fuktig klima der det er mildt om vinteren, slik de har på sine naturlige voksesteder. De fleste kommer fra fuktige områder i Himalaya, men noen få finnes viltvoksende i Europa og i Nord-Amerika. Dessuten er det en stor egenartet gruppe på øyer i Sørøst-Asia, men disse kan ikke dyrkes ute på våre breddegrader.