Hjem
Arboretet og Botanisk hage, Milde

Rhododendron - kultivarsamling

I en slekt der naturen selv har frembragt et slikt mangfold av arter med stor variasjon i vokseform og blomsterfarger, skulle man tro at videreforedling var unødvendig. Men artene er gjennom tusenvis av år blitt spesialisert til sine voksesteder, noen så sterkt at de er vanskelige å få til i hagen.

Deler av kultivarsamlingen under blomstring i mai.
Deler av kultivarsamlingen under blomstring i mai.
Foto:
Bjørn Moe

Ved krysninger får man frem planter som både vokser og blomstrer villigere i kultur. Et godt eksempel på dette er Rh. forrestii var. repens som er lite trivelig i kultur fordi den vokser langsomt og blomstrer sparsomt. Men de krysningene som særlig Hobbie gjorde med denne som utgangspunkt, f.eks. 'Scarlet Wonder', er blant de letteste og mest blomstervillige plantene man kan tenke seg i hagen.

Rh. yakushimanum Man kan øke hardførheten hos sarte arter, vokseformen og bladverket kan forbedres og blomsterfargen kan endres ved gjennomtenkte krysninger. Et godt moderne eksempel på dette kan sees i avdelingen "Dvergene". Utgangspunktet er Rhododendron yakushimanum, en liten tettvokst, tueformet art med hvitrosa blomster. Denne er blitt starten på en helt ny generasjon av lave planter som passer til våre små moderne hager, der det nå er krysset inn alle kjente blomsterfarger i slekten: fiolett, rød, gul, oransje i tillegg til rosa. Alt dette er mulig å gjøre fordi det så å si ikke finnes genetiske grenser innen slekten.

Nesten alle arter kan krysse med hverandre - med to hovedunntak.

  • Det er umulig å krysse lepidote og elepidote arter.
  • Det er svært vanskelig å få til krysninger mellom azalea og ekte rhododendron, (de få som finnes kalles Azaleodendron).

Ellers er det stort sett fritt fram.

Det er registrert nærmere 25.000 kultivarer og enda flere er blitt laget. Vi viser rundt 500 av de beste.