Hjem
Arboretet og Botanisk hage, Milde

Rhododendron-blomstringen er i gang

Noen fine dager med sol i slutten av mars har gjort godt for å drive fram de tidlige rhododendronartene. Dermed er sesongen for alvor i gang. Turgåere må kjenne sin besøkelsestid og benytte stiene nord i Arboretet.

Etter en mild og fuktig bergensk ettervinter er det normalt at blomstringen starter på denne tiden for de tidlige rhododendronartene. I ukene framover vil det komme stadig nye arter i blomst før det er på topp i slutten av april. Dette er absolutt noe å følge med på for den som er interessert i rhododendron. Samlingen ligger langs fine stier gjennom furuskogen.

I starten er det de rosa blomstene til Rh. dauricum og Rh. mucronulatum som gjør mest av seg. Dette er hardføre planter som kommer fra et relativt kaldt vinterklima i nordlige del av Øst-Asia. Plantene kaster lauvet, helt eller delvis, og blomstringen på bar kvist tar seg virkelig flott ut i den tidlige vårsola. 

Blant de vintergrønne plantene er det spesielt to arter med kraftig rødfarge som er tidlig ute, nemlig Rh. barbatum og Rh. fulgens. De ligner hverandre, og begge har blomster som sitter tett sammen i hoder. Også bladene er flotte med brun underside og hårete stilker. Stammen er spesiell den brunfiolette barken som flasser av. 

En tidlig art med gule blomster er Rh. eclecteum, og den står sammen med Rh. fulgens langs hovedstien gjennom furuskogen i artssamlingen. Som hos andre tidlige rhododendron er denne blomstringen sårbar mot vårfrost, så vi kan bare håpe at den faren er over.

Rh. oreodoxa er en tidlig art som også i år kommer i blomst til påske. I Nydalen står det et staselig tre av denne hardføre arten sammen med kultivarene. Blomstringen hos kultivarene kommer etter at artene har blomstret ferdig, fra midten av mai og utover.

Det er mye å se fram til. Vi håper på en flott sesong.