Hjem
Arboretet og Botanisk hage, Milde
Nyhet

Vellykket overvintring av banan

Bananplantene våre blir vanligvis tatt inn for overvintring, men sist vinter lot vi en av plantene stå ute. Japansk fiberbanan er en av de hardføre artene, men vi kunne likevel ikke ta det for gitt at den ville overleve ute i Arboretet.

Japansk fiberbanan
Japansk fiberbanan overvintret ute i Hatlehaugen.
Foto:
Bjørn Moe

De nye bladskuddene er gule, men ellers har japansk fiberbanan (Musa basjoo) klart seg greit gjennom sist vinter. Det var riktignok en relativt mild vinter, men noe frost hadde vi i perioder. Plantene er helt uskadet etter vel 7 måneder innpakket i halm og plasthette. Dette er første gang at en så stor bananplante er overvintret på Milde. Men så er japansk fiberbanan en av de mest hardføre artene innen bananslekten, og kjent for å kunne tåle en del frost, men da helst etter at stengelen er skåret av. For å overvintre den væskefylte stengelen, kreves ekstra god isolasjon. Frukten er ikke spiselig, men den blir dyrket for fibrene. 

Nå skal planten skjermes litt med agrylduk mot nattekulde og sterkt sollys. Men vi håper på en ny varm sommer og gode forhold for både denne og de andre bananplantene som fortsatt står inne i veksthuset. Feltet med bananplantene ligger i Arboretet i den lune bakken nord for Rosariet.