ARQUS-alliansen
ARQUS NYHETER

Arqus-partner utnevner Macron til æresdoktor

Universitetet i Vilnius, en av partnerinstitusjonene i Arqus-alliansen, har tildelt Emmanuel Macron et æresdoktorat for hans idé om å opprette European Universities Initiative

Macron snakker til studenter ved VU
Foto/ill.:
Inga Pracute, VU

Hovedinnhold

Høytidelig seremoni

Universitetet i Vilnius (VU), et av de syv universitetene i Arqus-alliansen, utnevnte tirsdag den franske presidenten Emmanuel Macron til æresdoktor for sin idé om å opprette European Universities Initiative (EUI) (på norsk: Europeiske universiteter). Arqus er en av 41 allianser som har sitt utspring i Europeiske universiteter (EUI).

Macron besøkte VU tirsdag hvor han i en høytidelig seremoni fikk utdelt tittelen æresdoktor. I løpet av oppholdet deltok den franske presidenten også i en arrangert diskusjon med VU-studenter som tok for seg den europeiske økonomien, relasjoner til verdens supermakter og fremtiden til det globale Europa.

Ambisjonen om europeisk integrasjon

Macron, som er en uttalt tilhenger av et forent Europa og de europeiske universitetsnettverkene, understreket under sitt besøk ved VU behovet for integrasjonsprosessen og viktigheten av å investere i kunnskap og utdanning for å oppnå økonomiske og sosiale resultater og for å bidra til å løse problemer en finner i alle europeiske stater.

Europeiske universiteter (EUI) ble foreslått etablert av Macron  for å fremme innovasjon innen utdanning og for å oppnå høyere nivåer av studentmobilitet innen 2024. Målsettingen var at halvparten av Europeiske universiteter-studenter skulle tilbringe minst et halvt år i en annen europeisk stat. Den franske lederen har også ambisjoner om at europeiske studenter skal mestre minst to fremmedspråk innen 2024.

Presidentens initiativ om Europeiske universiteter ble først gjort kjent i september 2017 i en tale han holdt ved Sorbonne. Denne talen dannet grunnlaget for tettere samarbeid innen utdanning og kultur, som senere har blitt inkludert i flere EU-initiativ og -program. Initiativet innen feltet for høyere utdanning har blitt anerkjent ikke bare av ledere ved europeiske universitet, men også av EU-kommisjonen (EC), som har bidratt med finansiering.

Les den opprinnelige nyhetssaken her: Vilnius University, one of the members of the Arqus Alliance, awards Emmanuel Macron the degree of Doctor Honoris Causa for his idea of creating the European Universities Initiative