Institutt for biovitenskap (BIO)

Eirik Odland - Avdelingsingeniør for Havforskningsinstituttet, avdeling Bunnfisk

Hovedinnhold

At jeg som ikke har mastergrad kan få meg en slik jobb forteller meg at den relevante erfaringen var alfa omega.

Namn: Eirik Odland

Noverande jobb: Avdelingsingeniør for Havforskningsinstituttet, avdeling Bunnfisk

Utdanning: Bachelorgrad i Biologi

Kva er du mest nøgd med i din noverande jobb?
Jeg er mest fornøyd med å få jobbe med livet i havet. Bidra i seriøs og viktig forskning. Jobbe med en hel del ulike, positive og flinke mennesker som deler min interesse for det marine miljø, dog gjerne ulike områder innen for dette. Jeg lærer mye nytt, ser mye nytt og får generelt oppleve mye som jeg allerede før jeg startet studiene, søkte. Jeg får dra på tokt gjentatte ganger i løpet av året, som igjen gir mye fritid

Kva relevans har det du har lært ved BIO og UiB for deg i den jobben du no har?
Utdanningen har gitt meg en bred forståelse for det arbeidet jeg utfører. Selv om bachelorgraden i biologi ikke har så stort fokus på den marine biologien som jeg hadde ønsket, så er det enkelte studiepoeng som har stor relevans for arbeidet mitt. Utdanningen forklarer blant annet hvorfor vi gjør det arbeidet vi gjør, og hvorfor arbeidet utføres på de ulike lokalitetene.

Har du tips/råd til dei som studerer no ut frå dine erfaringar?
Jeg hørte gjennom hele studietiden at arbeidsmarkedet for marinbiologer var snevert, et trangt nøkkelhull. Jeg kjenner flere som har omskolert seg da de ikke så mulighetene. Jeg har lenge vært bevisst på å bygge en solid CV med så mye relevant erfaring i  til biologi og arbeid på havet. At jeg som ikke har mastergrad kan få meg en slik jobb forteller meg at den relevante erfaringen var alfa omega. Så mine råd er:

- Vær smart når du skal bygge en CV (ønsker du å jobbe med toktvirksomhet - så lønner det seg å ha vært på båt før, om du så hadde vært "ryddegutten/jenten" på båten, så har du iallefall bevist at du takler dette livet)
- Søk på stillinger du kunne tenke deg, selv om du tror alle andre søkere vil være mer kvalifisert enn deg (Ikke vær redd for å få avslag)
- Få deg et mål: Hvor vil du jobbe, hva vil du jobbe med
- Gjør så godt du kan med studiene ;)

Kva minner har du frå studietida på BIO?
Studietiden gav meg mange gode minner, men hadde også sine tunge perioder. Å bli kjent med så mange spennende mennesker, få nye gode venner! Det sosiale aspektet ved studielivet gav meg mye glede. Ellers kjempet jeg min egen kamp mot matematikken og kjemien - som da gav de tunge periodene, men som jeg vant til slutt! :D

Kva skreiv du masteroppgåve om ?
Jeg har ikke skrevet noen master, men håper å få gjort dette senere i livet.