Ønsker du å delta i et forskningsprosjekt om gruppebehandling for angst og depresjon?
Ved Psykologisk universitetspoliklinikk starter vi våren 2025 et forskningsprosjekt som skal undersøke effekten av en ny gruppebehandling for angst og depresjon. Behandlingen bygger på en ny tilnærming som kalles «Unified Protocol». Den retter seg mot det som er felles for ulike diagnoser og vansker i en og samme behandling. Internasjonal forskning viser at metoden har god effekt. Vi ønsker å finne ut mer om hvordan denne behandlingen virker her i Norge.
Hovedinnhold
Hvem søker vi?
Vi søker pasienter i alderen 18-40 år som har angst- eller depresjonsplager, og som strever med unngåelse i hverdagen. Svært mange med angst og depresjon forsøker å undertrykke eller flykte fra ubehagelige følelser. De unngår derfor gjøremål eller situasjoner i hverdagen. Slik unngåelse påvirker livskvalitet og fungering, og bidrar til å opprettholde vanskene. Behandlingen tar sikte på å lære deg å forstå og håndtere følelser slik at de i mindre grad hindrer deg i å leve livet slik du ønsker.
Mange synes gruppebehandling virker vanskelig eller ubehagelig. Men både erfaring og forskning viser at dette er en nyttig metode for å arbeide med det som er vanskelig i hverdagen, inkludert å øve på sosiale utfordringer for de som har det. I gruppen får man også støtte og oppmuntring fra andre, og mulighet til å lære fra andre med lignende vansker. Vi legger stor vekt på at deltakerne skal kjennes seg så trygge og vel ivaretatt i gruppen som mulig.
Passer denne behandlingen for deg?
Behandlingen passer for:
- Ulike former for angst (panikk, sosial angst, bekymringsangst, helseangst)
- Depresjonsplager som fører til tilbaketrekning og unngåelse
Behandlingen passer ikke dersom du strever med:
- Selvmordstanker eller selvskading
- Bipolar lidelse
- Psykoselidelse
- Rusmisbruk eller medikamentavhengighet
- Vansker med impulskontroll og sinnemestring
Du kan ikke delta i forskningsprosjektet dersom du går i annen samtalebehandling. Du kan delta dersom du bruker en stabil dose antidepressive medikamenter. Du kan ikke delta om du bruker beroligende medikamenter.
Hva vil være fokus i behandlingen?
Her er noe av det deltakerne vil arbeide med i gruppen:
- Forståelse av følelser, og hvordan de påvirker oss
- Å møte egne reaksjoner på en ikke-dømmende måte (mindfulness)
- Identifisere og utfordre negative tanker
- Øke toleranse for kroppslig ubehag
- Utvide handlingsrommet gjennom å bryte unngåelse (eksponering)
Om behandlingen
Når du kontakter oss på telefon, vil vi gjøre en kort innledende kartlegging. Vi vil da spørre deg om psykiske plager og symptomer du har, for å finne ut om denne behandlingen passer for deg.
Så vil du møte til to eller tre individuelle samtaler. Her vil det bli gjort en grundig kartlegging av vanskene dine med klinisk intervju og spørreskjema, og en endelig vurdering av din deltakelse i behandlingsstudiet.
Gruppebehandlingen varer i 12 uker, med en samling på to timer ukentlig. Det vil være inntil 10 pasienter i gruppen, og to til tre behandlere. Behandlerne vil være enten psykologspesialister eller viderekomne psykologstudenter under veiledning av psykologspesialister. Du må være innstilt på å forplikte deg til fast oppmøte, og egenaktivitet mellom samlingene. Det at du aktivt arbeider med metoden på egen hånd øker sannsynligheten for at du vil oppleve bedring.
Behandlingen vil foregå i lokalene til Psykologisk universitetspoliklinikk på Alrek helseklynge, Årstadveien 17.
For å måle utbytte av behandlingen vil du bli bedt om å fylle ut ulike spørreskjema ved oppstart, underveis og ved avslutning. Du vil også bli kartlagt med laboratoriemål som registrerer hjerteaktivitet, for å bidra til kunnskapen vår om følelser og regulering av følelser. Et utvalg av deltakerne vil også bli invitert til intervju etter avsluttet behandling for å få tilgang til mer detaljerte erfaringer.
Det vil bli gjort videoopptak av behandlingen for at behandlere skal kunne få veiledning i bruk av metoden og kvalitetssikring av det vi gjør. Opptakene vil bli lagret på en sikker database, og det er kun behandlerne og deres veileder som har tilgang til disse. Opptakene vil bli slettet så snart de er brukt til veiledningsformål.
Kontaktinformasjon
Meld din interesse for å delta via å ringe eller send en SMS på tlf 920 29 490. Hvis vi ikke kan svare umiddelbart vil vi ta kontakt med deg igjen så snart som mulig.