Hjem
Centre for Cancer Biomarkers
forskning

Stor interesse for AXL-prosjekt på ASCO-konferansen

Oddbjørn Straume fra CCBIO, BerGenBio og Haukeland Universitetssjukehus møtte stor interesse for presentasjonen av en studie med Bemcentinib kombinert med Keytruda på verdens største kreftkongress, ASCO, i Chicago 1-5 juni 2018.

Hovedinnhold

Forskningen har sitt utgangspunkt på CCBIO i en klinisk studie der man ser på AXL som en biomarkør for persontilpasset behandling. Les mer om Oddbjørn Straumes gruppe i CCBIO her.

Norske medier har også fattet interesse for studien.

"Cellene i kroppen vår består av flere komponenter, blant annet proteiner. Et av proteinene heter AXL. Dette proteinet responderer på stress og reagerer når cellene er under press, for eksempel hvis den utsettes for strålebehandling eller medisiner. En av AXLs oppgaver er å beskytte cellen mot stress. Det gjør den ved å endre cellens «tilstand» fra å være en statisk celle (som ikke kan flytte seg) til en celle som kan bevege seg rundt i kroppen – og på den måten «flykte» fra behandlingen.

Når cellen flykter, virker ikke lenger medisinen som rettes mot cellen. Kreftsykdommen blir resistent.

– Det er gjort mange studier på AXL som viser at proteinet kan gjøre cellene resistente mot målrettet behandling. Derfor trenger vi medikamenter som angriper ALX, " forklarer Straume til VG i en artikkel 05.16.18.

VG kan også fortelle at 28 pasienter med føflekkreft har så vært med i studien, som har pågått i ett år. Fremover skal Oslo Universitetssykehus, Ahus, St. Olavs og Universitetssykehuset Nord-Norge også rekruttere pasienter. Det er også startet opp studier på lunge- og brystkreft.

Dagens Medisin har også fanget opp interessen for studien i Chicago. De rapporterer at da de besøkte Oddbjørn Straume ved posteren hvor han presenterte forskningen sin, var det oppstått trengsel. Folk sto i kø for å få snakke med Straume. Les mer i artikkelen "Her ble det kø" fra Dagens Medisin

Andre artikler:

Bergens Tidende: "Bergensfirma har utviklet pille mot aggressiv kreft"

ABC Nyheter: "Norsk firma har utviklet pille mot aggressiv kreft"

Firda Tidend: "Norsk firma har utvikla pille mot aggressiv kreft"