Anya Shchetvina: Internet manifestos workshop
CDN-gjestforsker Anya Shchetvina (Humboldt-universitetet i Berlin) vil lede en workshop med tittelen "Literary and technical history of internet manifestos: A data-session", der hun inviterer deltakerne til å kartlegge denne formen for skriving med store papirark og klistrelapper.
Hovedinnhold
Anya Shchetvina er kultur- og medieforsker og doktorgradsstipendiat i forskningsgruppen "Literary and epistemic history of small forms" (Humboldt University of Berlin), med en avhandling om historien og teorien til internettmanifester. Hun pleide å koordinere The club for internet and society enthusiasts og konferansen Internet Beyond. Utover disse institusjonelle kontekstene, arbeider hun i forskningsinitiativet og den åpne bloggen Matter of Imagination.
Under sitt besøk til CDN vil Anya lede en workshop med tittelen:
Litterær og teknisk historie om internettmanifester: En dataøkt
Digital fortelling handler ikke bare om at litteratur påvirkes av internett. Eksperimenter med digitale litterære former har også makt til å påvirke hvordan vi tenker om internett selv. Dette er tydelig i historien til internettmanifester: tekster som dukket opp i kunstneriske og aktivistiske kretser og ble publisert på nettet, med sikte på å endre måtene vi tenker på internetts rolle i samfunnet.
Dusinvis av internettmanifester begynte å dukke opp på 1980-tallet på tvers av BBS-systemer og dukker fortsatt opp jevnlig i dag, og forsøker å bringe moderne sosiale bevegelser sammen rundt delte verdier og mål. Men med endringene i litterære praksiser og tilgjengelige teknologier, endres selve skriften. Declaration of Independence of Cyberspace (1996), for eksempel, ble skrevet som et konvensjonelt lineært essay som kunne vært sendt både via faks og til en e-postliste. Senere manifester fokuserer på internettspesifikke muligheter og eksperimenterer med grensesnittet, hyperkoblinger eller kollektiv skriving.
For eksempel ble Critical Interface Manifesto (2015) publisert som en wiki, og The Tech We Want Manifesto (2024) ble publisert som et Google-dokument åpent for redigering. På denne måten fremstår manifester av det digitale som viktige artefakter som eksisterer mellom tekniske, poetiske og politiske verdener. Jeg inviterer deltakerne til å bli med meg på en dataøkt i form av en kollektiv kartlegging av litteratur- og teknologihistorien utover spesielle eksempler på internettmanifester.
Vi vil åpne opp med en kort introduksjon til historien om manifestskriving på og om internett, og deretter, ved å bruke vår kollektive kunnskap, Wikipedia, store papirark og klistrelapper, vil vi komme sammen med et utkast til en tidslinje for prosesser og publikasjoner som fungerte som en kontekst for manifestskriveeksperimenter.
Hva du skal ta med: nysgjerrighet, litt energi til å brainstorme med andre mennesker, og en bærbar datamaskin.