Kvoter på flyreiser – er det realistisk og hva må til for å gjennomføre radikale klimatiltak?
CET inviterer til en spennende panelsamtale om kvoter på flyreiser på Litteraturhuset i Bergen, fredag 13.november kl.12.15 - 13.15. Samtalen blir en del av podcast serie CET Klimasnakk.

Hovedinnhold
Skal vi begrense den globale oppvarming til under to grader, må verdens klimagassutslippene ned mot null i 2050. Flyreiser og nordmenns flyvaner utgjør en betydelig del av utslippene. Noe må gjøres med reisevanene våre, men hva skal til?
Ketil Kjenseth, leder av energi- og miljøkomiteen har foreslått kvoter på antall flyreiser.
"I snitt reiser hver nordmann 2,3 ganger med fly innenlands per år. Det betyr at veldig mange nordmenn ikke flyr, mens en ganske liten gruppe av nordmenn flyr veldig mye – langt over 100 reiser per år."
Kjenseth kom med forslaget først i slutten av oktober i adresseavisen (krever abonnement - les også i nettavisen). Det tok ikke lang tid før debatten begynte i nrk og fortsetter både innenlands og internasjonalt.
Er dette i det hele tatt mulig å få til? Og er det rom for denne type radikal tenkning i stortinget i dag? Hva er mulighetene og hva er de eventuelle konsekvenser? Vi har samlet et panel av forskere som vil belyse fra ulike ståsted.
Panelsamtale
Moderator: Stina Oseland – Stipendiat UiB Spacelab/CET
Karen Moberg – Forsker ved Vestlandsforskning, forsker på energibruk for individer og husholdninger.
Ketil Kjenseth – Venstre, leder for energi og miljøkomiteen, Stortinget
Endre Tvinnereim - Forsker II, NORCE & CET, ekspert på klimakvoter.
Ragnhild Louise Muriaas – Professor I sammenliknende politikk, UiB
Velkommen til en spennende samtale!