Hjem
Senter for internasjonal helse

Bergens-forsker invitert til fest på Skaugum

I begynnelsen av desember fikk hun et fornemt brev med monogram i posten. Fredag 6.januar var den unge AIDS-forskeren Marte Jürgensen på fest med kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit.

Hovedinnhold

Helligtrekongers dag-fest

Til daglig er Marte Jürgensen doktorgradsstipendiat ved Senter for internasjonal helse, UiB. Hun ble også kjent gjennom aviser og NRK da hun i september i fjor vant den lokale finalen i Forsker Grand Prix. Men at det skulle komme kongelig invitasjon i posten, det hadde hun ikke ventet. -Jeg ble ganske overrasket over den konvolutten, sier hun med et stort smil. Invitasjonen inni var ikke mindre overraskende. Kronprinsparet inviterte nemlig til «Vismennenes dag» på Skaugum.

Fredag 6. januar er 13. dag jul, eller Helligtrekongers dag. I følge Bibelen var dette den dagen vismennene besøkte Jesus. Dagen regnes som en dag for lederskap og visdom, og kronprinsparet inviterer derfor en rekke unge ledere til en samling, med middag om kvelden.

-Jeg vet faktisk ikke hvorfor jeg er invitert, sier Marte, men legger til at hun regner med at det er fordi hun i fjor høst stakk av med seieren i konkurransen Forsker Grand Prix. Også sølvvinneren fra konkurransen, Silje Mæland, er invitert.

Felles interesse med Mette-Marit

På spørsmål om hun ser frem til dagen i Kronprinsboligen, svarer hun at hun ikke helt vet hva hun går til. –Men det er selvfølgelig stas å bli invitert. Hvem og hvor mange andre som kommer vet hun ikke. Programmet legger opp til at deltakerne skal diskutere visdom, klokskap og lederskap gjennom foredrag, kulturelle uttrykk og samtaler.

-Jeg har merket meg at Kronprinsesse Mette-Marit har engasjert seg i Aids-saken, forteller Marte, som selv forsker på HIV og AIDS. Kronprinsessen har blant annet fungert som spesialutsending for UNAIDS.  –Så dersom det blir anledning til det, kunne jeg godt tenke meg å diskutere dette emnet med henne.

Så gjenstår det bare å finne ut hva man skal ha på seg på Skaugum. – I invitasjonen står det antrekk; «daglig», men jeg tror ikke det er det samme som jeg går i til daglig, smiler Marte.