Hjem
Digital Lab
Sommerskole for stipendiater

Collaborative Software Development School

Er du stipendiat eller en yngre forsker innen humaniora og samfunnsvitenskap som ønsker å bruke digitale metoder, men ikke er sikker på hvordan du skal komme i gang? Denne sommerskolen er rettet mot deg med lite eller ingen erfaring med programmering, og gir en unik mulighet til å lære om ulike tilnærminger og praksiser innen programvareutvikling i forskningssammenheng i en tverrfaglig setting med mange praktiske øvelser.

En gruppe med fem personer som jobber med programmering
Foto/ill.:
Svein Arne Selvik/UB

Hovedinnhold

Beskrivelse

Hva skjer når du har lært den grunnleggende syntaksen i ett programmeringsspråk eller to, og har skrevet noen små programmer for deg selv? Når et prosjekt vokser til en viss størrelse, tar faktorer utover den umiddelbare programmeringsoppgaven mer og mer tid, og de sosiale aspektene ved programvareutvikling blir viktigere.

Målet med denne workshopen er å gi en introduksjon til temaer som går utover den innledende kunnskapen om å lese og skrive kode. Hvordan designer du programmer som er modulære og gjenbrukbare av andre? Hvordan kan biblioteker på forskjellige språk brukes sammen? Hvilke verktøy kan hjelpe med å dokumentere og teste koder? Hvordan administrere gruppeprosjekter med flere forfattere og flere brukere?

Sommerskolen består av en blanding mellom forelesninger og praktiske økter, der deltakerne jobber i grupper med å designe og skrive et nytt prosjekt fra bunnen av. Det gis en innføring i Clarino-ressurser, og disse vil også benyttes aktivt i prosjektoppgavene. 

Forkunnskaper

Programmeringsspråket for eksemplene vil være Python. Workshopen passer også for deltakere med svært lite tidligere erfaring med programmering, da de første dagene av workshopen vil fokusere på en introduksjon til Python. Deltakere med annen programmeringsspråklig bakgrunn er også hjertelig velkommen og vil kunne ha like mye nytte av sommerskolen.

Læringsutbytte

Etter dette kurset vil du være i stand til å identifisere utfordringer knyttet til utvikling av programvare i en gruppe. Du vil kunne bruke verktøy og teknikker for å gjøre denne prosessen enklere. Den tverrfaglige tilnærmingen vil også trene presentasjons- og kommunikasjonsevnene dine, og fremme samarbeid på tvers av fagdisipliner.

Praktisk informasjon

Deltakerne forventes å delta alle 10 dager. Undervisning foregår mellom kl. 9-16 alle dager utenom første og siste dag. I andre halvdel av workshopen jobber deltakerne i grupper med et prosjekt som skal presenteres den siste dagen.

Det er gratis å delta på sommerskolen, men ved sen ikke-medisinsk avbestilling forbeholder vi oss retten til å fakturere deg 2500 NOK for lunsj og tilhørende kostnader som vi må forhåndsbestille.

Merk at det er et begrenset antall plasser på sommerskolen (ca. 20 deltakere). Påmeldte deltakere som har fått plass på sommerskolen får beskjed om dette i begynnelsen av mai 2023. Følg denne lenken for å melde deg på sommerskolen.

Kontaktinformasjon

Sommerskolen er et samarbeid mellom Digital Lab ved Universitetetsbiblioteket, Institutt for informatikk og Digital kultur ved Universitetet i Bergen med ekstern finansiell støtte fra CLARIN.

Ta gjerne kontakt med koordinator for Digital lab, hvis du spørsmål om sommerskolen.