Fiskebiologi I - Systematikk og anatomi
- Studiepoeng10
- UndervisingssemesterHaust
- EmnekodeBIO280
- Talet på semester1
- SpråkEngelsk
- Ressursar
Main content
Undervisningssemester
Haust.
Emnet har eit avgrensa tal på plassar og inngår i undervisningsopptaket.
Fristen for å melde seg til undervisning i emnet er torsdag i veke 33 for haustsemesteret. Du får svar på om du har fått plass på emnet på Studentweb seinast tysdag i veke 3.
Tidspunkt for første forelesing/orienteringsmøtet finn du i timeplanen på nettsida til emnet eller på Mitt UiB.
Det er obligatorisk oppmøte på første forelesing/orienteringsmøtet, og du kan risikere å miste plassen om du ikkje møter. Dersom du ikkje kan møte på første forelesing/orienteringsmøtet må du kontakte Studieseksjonen (studie@bio.uib.no).
Mål og innhald
Målet for emnet er å gi en innføring i fiskenes anatomi, systematikk og adferd. Emnet omfatter alle grupper av fisk, fra cyclostomer til lungefisk, med hovedvekt på teleoster. I anatomidelen gjennomgås alle store organsystemers makroskopiske anatomi: hud, skjelett, respirasjon, fordøyelse, blodkarsystem, svømmeblære, urogenital, nervesystem, sanseorganer og endokrine organer. I systematikk gjennomgås alle grupper i hovudsak ned til ordens nivå. I fiskeadferd omtales bl. a. distribusjonsområder, livsløp, næringsvandringer, formeringsstrategier, kamuflasje.
På kursdelen skal arter som representerer de viktigste ordener undersøkes og tegnes i systematikkdelen, og noen arter dissekeres i anatomidelen.
Læringsutbyte
Etter fullført eksamen skal studentene kjenne til oppbygning av alle organsystemer hos de viktigste grupper av fisk (cyclostom, bruskfisk og teleost). Studentene skal kunne identifisere fisk til ordens nivå. Studentene skal ha god kjennskap til strategiene for fiskenes adferd gjennom livsløpe.
Krav til forkunnskapar
Ingen
Tilrådde forkunnskapar
Obligatoriske deler av bachelor i biologi
Krav til studierett
For oppstart på emnet er det krav om ein studierett knytt til Det matematisk-naturvitskaplege fakultet, samt at du oppfyller ev opptakskrav
Obligatorisk undervisningsaktivitet
Laboratoriekurs m/journal. Godkjente obligatoriske aktiviteter er gyldig i 6 semester.
Vurderingsformer
Muntlig (90%) og godkjent journal (10%).
Karakterskala
Ved sensur av emnet vert karakterskalaen A-F nytta.
Vurderingssemester
Det er ordinær eksamen kvart semester
Emneevaluering
Studentane skal evaluere undervisninga i tråd med UiB og instituttet sitt kvalitetssikringssystem. Evalueringar av emnet finn du i Studiekvalitetsdatabasen.
Kontakt
Kontakt Studieseksjonen ved Institutt for biovitenskap: studie@bio.uib.no
Eksamensinformasjon
Vurderingsordning: Mappeevaluering + munnleg
- Trekkfrist
- 01.05.2021