Ernæringsbiokjemi
- Studiepoeng10
- UndervisingssemesterVår
- EmnekodeNUTR115
- Talet på semester1
- SpråkNorsk og engelsk
- Ressursar
Hovedinnhold
Studienivå (studiesyklus)
Bachelor
Undervisningssemester
Vår
Mål og innhald
Emnet gir ei innføring i ernæringsbiokjemi. Studentane vil få innsikt i korleis næringsstoff er involvert i biokjemiske prosessar og signalvegar, og korleis endringar i desse prosessane kan føre til utvikling av ernæringsrelatert sjukdom. Laboratoriekurset vil gi innsikt i utvalde biokjemiske metodar og analyser som brukast i ernæringsrelatert forsking.
Læringsutbyte
Studenten skal ved avslutta emne ha følgjande læringsutbyte definert i kunnskapar, ferdigheiter og generell kompetanse:
Kunnskapar: Studentane..
- har brei kunnskap om biokjemiske prosessar i energimetabolismen og kroppen si handtering av hovudnæringsstoffa, her under hormonell regulering, intracellulær signalering, epigenetikk og sentrale enzymatiske reaksjonar
- kjenner til sentrale prinsipp for korleis metabolismen av karbohydrat, lipider og aminosyrer heng saman, og korleis dette regulerast gjennom endringar i matinntak og fysiologisk tilstand (feeding/fasting osv.)
- kjenner til prinsipp bak utvalde klassiske laboratoriemetodar som brukast for å studere ernæringsrelevant energimetabolisme
- kan oppdatere sin kunnskap innan ernæringsbiokjemi
Ferdigheiter: Studentane..
- kan beherske forsøksoppsett for å kunne studere energimetabolisme, og vurdere styrker og svakheiter ved desse
- kan finne, vurdere og vise til informasjon og fagstoff (vitskaplege artiklar), og framstille dette slik at det opplyser om ei problemstilling innan ernæringsbiokjemi
Generell kompetanse: Studentane..
- har innsikt i og kan formidle sentralt fagstoff og oppdatere sin kunnskap innan ernæringsbiokjemi, og kan diskutere dette med andre studentar
Krav til studierett
Opptak til bachelor i human ernæring.
Undervisningsformer og omfang av organisert undervisning
Førelesingar og kollokviar + laboratorieøvingar
Obligatorisk undervisningsaktivitet
Deltaking på laboratoriekurset er obligatorisk.
Innlevering av journal etter kvart laboratoriekurs. Journalane må vere godkjende før studentane kan gå opp til eksamen.
Vurderingsformer
Skriftlig eksamen 4 timer
Hjelpemiddel til eksamen
Ingen
Karakterskala
Karakterskala A-F
Emneevaluering
I samband med instituttet sitt kontinuerlege arbeid for å betre studiet blir det jevnleg organisert studentevaluering av studieopplegg og undervisning, med tilbakemelding til studentane. Evalueringsresultata vil ligge til grunn for revisjonar av studieplanar, pensum og studie /undervisningsopplegg.
Kontakt
studie-nutrition@uib.no/ (+47) 55 58 54 44 / (+47) 55 58 61 46
Eksamensinformasjon
Klokkeslett for oppstart av skriftlig eksamen kan endre seg fra kl 09.00 til 15.00 eller vice versa inntil 14 dager før eksamen.
Vurderingsordning: Skuleeksamen
- Dato
- 08.06.2023, 15:00
- Varigheit
- 4 timer
- Trekkfrist
- 01.02.2023
- Eksamenssystem
- Inspera
- Digital eksamen
- Sted
- Damsgårdsveien 125, DAM 1. etg.