Hjem
Studentsider
Laveregradsemne

Matvarekunnskap

  • Studiepoeng10
  • UndervisingssemesterVår
  • EmnekodeNUTR150
  • Talet på semester1
  • SpråkNorsk og engelsk
  • Ressursar

Hovedinnhold

Studienivå (studiesyklus)

Bachelor

Undervisningssemester

Vår

Mål og innhald

Kurset gir kunnskap om råvarer og matvarer, om deira bruk i matlaging og kva dei har å seie for kosthaldet. Kurset dreier seg og om matvareproduksjon i hushald, storkjøkken og industri; prosessar i næringsmiddelindustrien; næringsstoff i mat og ferdigprodukt; hygiene og mattryggleik; sensorikk og konserveringsmetodar; forsking og utvikling i næringsmiddelindustrien samt lover og reglar som regulerer produksjon og frambod av mat, deklarasjonar og merking av matvarer, og forvaltninga av dette lov- og regelverket.

Læringsutbyte

Etter fullført emne skal studenten kunne:

Kunnskapar:

  • beskrive sammensetning av næringsstoffer i vanlege matvaregrupper
  • beskrive korleis matvarer vert produsert og framstilt for konsum, knytta til bedriftsbesøk.
  • forklare og vurdere betydningen av matproduksjon med både tradisjonell og moderne teknologi og metoder og deres effekt på næringsinnhald og produktkvalitet.
  • gi en oversikt over lovgjeving i forhold til matvarer og matproduksjon, inkludert lover om deklarasjon/merking, tilsettingsstoff og genmodifisert mat.

Ferdigheiter:

  • bruke kostberegningsprogrammer (for eksempel "Kostholdsplanleggeren").
  • identifisere og presentere innhaldet av spesifikke aminosyrer, karbohydrat, feittsyrer, vitamin og mineral i samansette måltid og ulike kosthald.

Kompetanse:

  • samarbeide med medstudentar om gruppeoppgåver.

Krav til forkunnskapar

Fullført første tre semester av Bachelorprogram i human ernæring

Krav til studierett

Opptak til bachelorprogram i human ernæring

Undervisningsformer og omfang av organisert undervisning

Førelesingar, gruppearbeid, heimeoppgåver, kostregistrering, rapport/blogg og presentasjonar.

Obligatorisk undervisningsaktivitet

  • innlevering, presentasjon og diskusjon av skriftleg rapport/blogg
  • planlegging, gjennomføring, presentasjon og diskusjon av ein spesialdiett
  • gjennomføring av fleirvalsspørsmål på MittUiB

Vurderingsformer

  • skriftleg rapport/blogg, karakterskala A-F (40 % av karakteren)
  • skriftleg skuleeksamen, 2.5 timar, karakterskala A-F (60 % av karakteren) - Grunnet utbruddet av COVID-19 (koronavirus) vil eksamen for vårsemesteret 2021 bli arrangert som 2,5 timers heimeeksamen, med hjemmel i studietilsynsforskriften § 2-7. Karakterskala A-F.

Om du ikkje får bestått på en eller begge delar av vurderinga, må du ta om igjen den eller de delane du ikkje har bestått.

Ved gjentak av eksamen (for å forberede resultat) kan du velje å ta opp ein eller begge vurderingsdelar i undervisingssemesteret.

Karakterskala

Karakterskala A-F

Emneevaluering

I samband med instituttet sitt kontinuerlege arbeid for å forbetra studiet blir det jamleg organisert studentevaluering av studieopplegg og undervisning, med tilbakemelding til studentane. Evalueringsresultata vil liggje til grunn for revisjonar av studieplanar, pensum og studie-/undervisningsopplegg.

Institutt

Klinisk institutt 1

Kontakt

studie-nutrition@uib.no/ (+47) 55 58 54 44 / (+47) 55 58 61 46

Eksamensinformasjon

  • Klokkeslett for oppstart av skriftlig eksamen kan endre seg fra kl 09.00 til 15.00 eller vice versa inntil 14 dager før eksamen.

  • Vurderingsordning: Skriftleg prøve

    Trekkfrist
    01.02.2021
    Eksamenssystem
    Inspera
    Digital eksamen
  • Vurderingsordning: En skriftlig prøve og en rapport

    Trekkfrist
    01.02.2021
    • Eksamensdel: Skriftleg eksamen

      Dato
      19.05.2021, 09:00
      Varigheit
      2.5 timer
      Eksamenssystem
      Inspera
      Digital eksamen
    • Eksamensdel: Rapport

      Innleveringsfrist
      26.03.2021, 23:59