Home
Faculty of Social Sciences

Komiker i NRK

Christian Fredrik Mikkelsen har en bachelorgrad i film- og TV-produksjon og er lettet over at han ikke kom inn på NHH. Til daglig er han ansatt i NRK og jobber med standup og impro som freelanser.

Main content

… studiene ble det jeg gjorde ved siden av de tingene jeg gjorde ved siden av studiene.

Hvorfor valgte du å studere Film og TV ved Universitetet i Bergen?

Jeg hadde gått på folkehøyskole på Ringerrike, i Hønefoss, på Standup og revy, og hadde mye gøy med å redigere sketsjer og lage sketsjer. Det var ikke med noe mer høyverdig formål enn at jeg synes det var gøy å lage små filmer, og at jeg tenkte «fyfader, dette skal jeg gjøre til utdannelse». Også søkte jeg hit til UiB, litt tilfeldig egentlig. Jeg hadde ikke så mye erfaring og andre steder var derfor ikke så aktuelt fordi jeg tenkte at man må ha mye erfaring og kunne vise til en portefølje i søknaden sin, mens her kunne man søke uten å måtte sende med masse tapes og greier. Og derfor søkte jeg hit (jeg søkte NHH også faktisk, men det trenger du kanskje ikke fortelle videre. Uansett var det en gledens dag da jeg ikke kom inn der, for jeg hadde jo egentlig bestemt meg for at jeg ikke ville inn dit).

 

Hva var det beste ved studietiden din ved Film og TV?

Jeg var faktisk litt sjokka over mengden teori på studiet. Litt naivt av meg å tenke at et universitetstudium skulle være fullt av praksis, men jeg ble overrasket over hvor mye Bourdieu og offentlighetsteori det var. Jeg meldte meg på så mye som jeg kunne ved siden av, og det var jo det som var det gøyeste. Jeg har derfor en dum frase om at studiene ble det jeg gjorde ved siden av de tingene jeg gjorde ved siden av studiene.

Jeg var med i BSTV, og studentrevyen på SV-fakultetet, og så begynte jeg med standup og impro etter noen år, og siste året da jeg var ferdig med å studere var jeg også med i Studentradioen. Og det var her jeg fikk erfaring og venner og det hele.

 

Hva skrev du bacheloroppgave om?

Jeg skrev egentlig ikke noen spennende bacheloroppgave. På Film og TV skriver man evaluering av den siste filmen man lager. Det siste året er da man har praksis, så man lager to kortfilmer. Jeg lagde en pilot til en TV-serie. Min kollega Olav Svarstad Haugland (kjent fra Bare Moro Impro, red.anm.), som jeg bodde med, spilte hovedrollen, og min andre kollega Emil Berntsen (kjent fra BMI, red.anm.) spilte den andre birollen. Det handla om en sykepleier som jobba på et sykehjem her i Bergen og stjal medisiner. Det skulle være en dramakomedie. Jeg hater egentlig sjangeren dramakomedie, så egentlig litt dumt at jeg lagde dét, men det var en erfaring, og det ble ganske greit resultat til slutt. Og evalueringen av dette prosjektet var min bacheloroppgave. Som en motvekt til det forrige spørsmålet, kan dette være et eksempel på et traume fra studietiden: Jeg hadde også gitt meg selv så dårlig tid – jeg trodde jeg skulle være ferdig god tid før fristen, så jeg hadde bestilt fly hjem klokken 08 på morgenen den dagen oppgaven skulle inn, så jeg skrev faktisk ferdig oppgaven min på Starbucks i Oslo, og leverte den inn der på Gardemoen. Det har stort sett gått bra i ettertid, men det var kanskje ikke bacheloroppgaven min sin skyld. Jeg var aldri noen "classy" student.

 

Kan du fortelle litt om hvor du jobber og hva du jobber med nå?

Nå jobber jeg i NRK, og med freelance ved siden av, med standup og impro. Jeg har engasjement til neste sommer i NRK, og vi har pitchet inn noen prosjekter som vi håper på å få svar på. BMI skal ha juleshow på Latter, og jeg er med i en film som kommer nå 30. september, animasjonsfilmen «Storkene» hvor jeg har dubbet over Andy Samberg. Det er noe jeg har drømt om å gjøre siden jeg var liten og det var veldig gøy!

 

Hvordan får du bruk for kompetansen din fra Film og TV-studier i jobben din?

Når jeg har jobbet i NRK har jeg jobbet veldig lite bak kamera, men når man skriver og jobber med sketsjer, er det bra å vite hvordan maskineriet rundt fungerer. Jeg anså meg alltid som en potet da jeg gikk på Film og TV, jeg var aldri spesielt flink i noen ting, men jeg kunne litt av alt, og når man jobber med humor på tv er det greit å at man vet hvordan det kan gjøres også og ikke bare hva som er den tekstlige humoren. Ellers er jeg bare takknemlig for at jeg fikk gjøre så mye forskjellig, at jeg har blitt litt allsidig, og det bidrar til at jeg ikke er så redd for å stupe inn i nye ting.

Eller, det har hvert fall bidratt til at jeg gjør stuper inn i nye ting – jeg er fortsatt redd.

 

Er det noe du kunne tenke deg at noen fortalte deg da du var ny student?

Jeg sa dette på åpningen av Universitetet også, og da beklaget jeg til rektor Dag Rune Olsen - for jeg mener man skal melde seg inn i én organisasjon for mye. Og studiene det «årnær seg» alltid, men man lærer så utrolig mye av det ved siden av også, det er så utrolig mange engasjerte folk som henger rundt på Studentsenteret og nede på Kvarteret. Og man kan heller velge å kutte ut noe om en organisasjon viser seg å ikke engasjere så mye. For min del utgjorde studentorganisasjonene hvert fall halvparten av det jeg lærte i Bergen, om ikke mer.

 

 

Bergen, 10. september 2016

Intervjuet av: Evelyn Myrå Holmøy