Home
Career opportunities

Kartlegger brukervaner hos M'Labs

Caroline Ordaz fullførte bachelorgraden sin i nye medier i 2014. Nå handler arbeidsdagene hennes om å finne ut hvordan folk tenker og hva de blir påvirket av, for å kunne tilrettelegge teknologi for dem.

Main content

Vi måtte bruke tingene vi lærte på studiet i praksis, vi måtte gå og prate med potensielle brukere, noe jeg fremdeles synes er dritkleint og veldig skummelt den dag i dag – men jeg har fått øvd så mye at jeg er mye mer komfortabel med det nå.

Hvorfor valgte du nye medier ved UiB?

Først og fremst valgte jeg byen. Det sto mellom journalistikk, medievitenskap, grafisk design eller mer kreative studier, og jeg valgte nye medier fordi det lå i krysningspunktet mellom mange av disse.

 

Hva skrev du bacheloroppgave om?

Problemstillingen var «How to redesign an application for generation Y», altså hvordan man kan redesigne en allerede eksisterende mobilapplikasjon for å nå en ny målgruppe. Vi fikk dra ut i praksis siste semester, jeg var i praksis i bedriften hvor jeg etterpå begynte å jobbe, og selv om problemstillingen ikke ble direkte valgt av bedriften, gjenspeiler problemstillingen til dels M’Labs som arbeidssted. Jeg personlig har alltid likt å se hvordan folk tenker, hvordan folk tar de avgjørelsene de gjør, og hvordan de blir påvirket av folk rundt seg. Og denne oppgaven tillot meg å fokusere på interaksjonsdesign og hvordan folk tenker og tar avgjørelser.

 

Hvordan bruker du kompetansen fra studiene dine i jobben din i dag?

Studiene har gitt næring til interessen min for disse tingene mine, og jeg tror også at det er grunnen til at jeg ble ansatt, fordi de så at jeg hadde interessen for disse tingene, jeg var interessert i mennesker, jeg var interessert i brukerne, og dette har jeg delvis fått fra fagene jeg har tatt ved universitetet. Der ble vi kasta litt uti ting, vi måtte bruke tingene vi lærte i praksis, vi måtte gå og prate med potensielle brukere, noe jeg fremdeles synes er dritkleint den dag i dag, og veldig skummelt – men jeg har fått øvd så mye at jeg er mye mer komfortabel med å gjøre det nå.

Jeg opplever at universitetet alltid har lagt opp til at du skal knytte nettverk, at du tidlig blir kjent med store deler av det fagmiljøet du er del av, og det bruker jeg en del i jobben. Om jeg trenger intervjuobjekt eller om jeg trenger samarbeidspartnere, så har jeg folk jeg kan kontakte fra universitetet, eller som jeg har blitt kjent med via universitetet.

 

"User researcher" - hva innebærer det?

Jeg er User Researcher hos M’Labs, og det innebærer mye forskjellig! Hvor skal jeg begynne? Først og fremst kan jeg si at vi på M’Labs jobber med utvikling, design, brukeropplevelser, innovasjon innen både media, teknologi, IT, grafisk design – det er veldig bredt. Min oppgave oppi dette er som regel å snakke med enten brukerne eller kundene når vi utvikler noe nytt. Jeg har enten intervjuer eller workshops hvor vi prøver å finne ut hva behovene til kunden eller brukerne er, og det handler om å høre på hva de sier at de har lyst på versus det de faktisk trenger, som de kanskje ikke vet hva er – min oppgave blir å «dra» det ut av dem. I tillegg kommer vanlig research på nett, for å lære om et gitt tema, dersom vi for eksempel skal ha et prosjekt innen en sektor vi ikke kjenner er det en fordel å finne ut litt om hva det går ut på. Vi har for eksempel et prosjekt innen fiskeoppdrettsnæringen, og det kunne jeg mildt sagt ingenting om, så da leste jeg meg litt opp på forskjellige oppdrettsuttykk, og hvordan de jobber. Det hjelper å ikke være helt grønn innenfor sektoren man skal jobbe med.

 

Savner du studiene?

Ja, det gjør jeg. Så jeg holder på å ta opp litt fag nå. Så jeg er 3 dager på jobb, og to dager på universitetet og det er sykt gøy. Det er kjempekjekt, jeg visste ikke at jeg savna det sånn. Og jeg trives veldig god nå som jeg får gjort begge deler, både jobba og studert.

 

Hva synes du var det kjekkeste med å studere ved UiB?

Oioi, hvor skal jeg begynne. Jeg liker veldig godt å jobbe aleine, og det får jeg gjort nå. Når det er sagt så var det på universitetet jeg lærte meg å jobbe sammen med andre, og det gjør jeg jo den dagen i dag. Det pleier jeg å trekke frem som noe jeg lærte på universitetet, hehe. Ellers vil jeg trekke fram det å lære noe nytt, og ha tid til det å kunne dyrke en interesse, kanskje til og med en interesse man ikke helt har funnet ut av enda, og så får man utviklet interessen innenfor gode trygge rammer.

 

Er det noe du kunne tenke deg at noen hadde fortalt deg da du var ny student?

Ja, masse! Hehe. «Det kommer til å gå bra». Og «Ikke len deg på skippertak» (det gjorde jeg litt, i de fagene jeg likte minst). Og «ikke vær redd for å spørre om hjelp» - særlig denne siste! Nå når jeg tar opp et fag har jeg ikke lenger sperren for å spørre om hjelp, men de første semestrene var det nesten sånn at jeg kunne stryke i et fag heller enn å spørre om hjelp. Jeg strøyk aldri altså! Hehe. Men også «ikke vær redd for å gå på studieveiledning» eller «- til Sammen» eller «- til psykolog» - alle disse tilbudene er der for at en skal ta de i bruk fra dag én.

 

Bergen, september 2016

Publisert av: Evelyn Myrå Holmøy