Globale utfordringer, lokale konsekvenser
Rektor Dag Rune Olsen har vært på besøk hos University of the South Pacific for å styrke samarbeidet mellom Bergen og Fiji. Han møtte også UiB-studenter på utveksling.

Main content
En halv jordklode skiller Norge fra Fiji, Universitetet i Bergen (UiB) fra University of the South Pacific (USP). Nå legges viktige byggesteiner for å videreutvikle et samarbeid som i flere år har stått sterkt mellom de to universitetene, ikke minst gjennom arbeidet professor Edvard Hviding, fra UiBs Institutt for sosialantropologi og leder for Bergen Pacific Studies, har lagt ned.
Klimafokus: Stillehavet
Ikke minst har sosialantropologen arbeidet sammen med kolleger fra en rekke universitet i både Europa og Stillehavsområdet for å se på de ekstraordinære klimautfordringene regionen står overfor.
–For å forstå klimaendringenes vesen er det helt essensielt å se til havet. Både USP og UiB har, på hver sin måte, særegen ekspertise og genuin interesse i marin og klimarelatert forskning, sa UiBs rektor Dag Rune Olsen under sitt besøk ved USP i tidlig november 2016 og fortsatte:
– Forskningssamarbeid som forener både de menneskelige og vitenskapelige dimensjonene av klimaforandringer er essensielt for å forstå – og bedre forutse – hva som foregår. På denne måten byr samarbeidet mellom UiB og USP – to universiteter med fokus på hav og klima – på noe helt unikt.
Verdifulle studenterfaringer
En samarbeidsavtale mellom UiB og USP ble signert høsten 2015. Et år senere er det første studentkullet fra UiB på plass på Fiji, og forskningssamarbeidet innen hav, klima og Stillehavsstudier har et sterkt potensiale.
Ved siden av rektor Olsen og professor Hviding besto UiB-delegasjonen av professor Tore Furevik, direktør for Bjerknessenteret, og Nina Bergheim Dahl, studiekonsulent med ansvar for studentmobilitet mellom UiB og USP. Foruten møter med ledelse og forskere ved USP, benyttet UiB-delegasjonen anledningen til å høre om egne studenters erfaringer på Fiji.
– Jeg er utrolig fornøyd med det faglige her ved USP. Det er over all forventning, sier Anders Isaksen, som er i sluttspurten av det første av to semestre på Fiji.
Han tilhører bachelorprogrammet i biologi ved UiB og ser dette utvekslingsoppholdet som gull verdt i sine studier.
– Alt her er veldig hands-on. Det vi leser om, hører om på forelesning eller har å gjøre med på laben er rett foran nesetippen. Feltekskursjonene er helt fantastiske. Jeg vil absolutt anbefale flere studenter fra Bergen å komme hit, sier biologistudenten.
Med pasjon for Stillehavet
I tillegg til Isaksen er det studenter fra miljø- og ressursfag, geografi, utviklingsstudier og sammenliknende politikk på dette første UiB-utvekslingskullet på Fiji. Fellesnevneren for dem alle er en interesse for marine studier, klima og Stillehavet som region.
– Dette er ikke som surfestudier på Bali, for å si det sånn, understreker geografistudent Felicia Claeson og fortsetter: – Timeplanen er mye strammere enn vi UiB-studenter er vant med hjemmefra. Det er hyppige innleveringer, obligatorisk undervisning og høyt nivå fra første stund.
Utvekslingsavtalen med USP er åpen for alle studenter og går rett inn i UiBs satsing på klima og det marine. Kanskje vil Isaksen, Claeson og andre UiB-studenter i fremtiden drive forskning som øker vår forståelse av klimaendringene jorden står overfor?
Klima og drama
Hviding og samarbeidspartnere i Europa og Stillehavet mottok i perioden 2012–2015 støtte fra EU til det omfattende prosjektet European Consortium for Pacific Studies (ECOPAS). Prosjektet satte et samfunnsmessig søkelys på klimaendringenes konsekvenser for øystatene i Stillehavet.
ECOPAS utviklet også et kunstnerisk uttrykk gjennom forestillingen “Moana: The Rising of the Sea”, som ble utviklet og iscenesatt av USPs eget kompani av dansere og sangere. Forestillingen ble invitert av UiB til Festspillene i Bergen 2015, og var deretter på turné i Europa med en avsluttende fremføring i Europaparlamentet.