Home
UiB Alumni Network

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
MÅNEDENS ALUMN

Månedens alumn: Trond Høvik

Han spiller selveste julenissen i NRKs nye adventserie «Snøfall». Men en gang i tiden studerte Trond Høvik sosiologi og lempet bosspann på Nygårdshøyden.

Trond Høvik som julenissen Julius i NRK-serien Snøfall
Trond Høvik i riollen som julenissen Julius i NRKs nye adventskalender "Snøfall".
Photo:
Julia Marie Naglestad/NRK.

Main content

Hvordan var tiden som student ved UiB?

Det var famlende, vakuumaktig og fritt. Jeg ante ikke hva jeg ville bli, samtidig som jeg prøvde å ikke tenke på det.

Er det episoder du husker spesielt godt?

Jeg husker at jeg ikke fikk innvilget studielån første året jeg studerte sosiologi, siden jeg var 19 år og bodde hjemme. Da tok jeg meg jobb som sidemann på bossbil, og måtte opp i otta og ta første buss til byen. Jobbet akkord og løp med bosspann som måtte løftes, siden det ikke fantes hydraulisk liftsystem til de runde spannene man hadde på den tiden. Jeg kjørte på Nygårdshøyden også, men alle medstudentene jeg kjente lå heldigvis og sov. Det var sosiologi i praksis.

Så husker jeg studentrevyen i ‘87 med mange nye tverrfaglige bekjentskaper, og det fislete "studentopprøret" mot lukket universitet. Minnes også at Fredrik Barth skulle ha et seminar hvor han gikk tilbake på og revurderte noen av sine teorier som vi hadde på pensum, men det var det bare hovedfagsstudentene som fikk ta del i. Jeg dreit i hele fyren og leste kona hans i stedet: Unni Vikan.

Ellers var det Café Opera, Hulen, Grillen på Studentsenteret og Wessel som gjaldt.

Hva gjorde at du søkte Teaterhøgskolen og ble skuespiller?

Jeg oppdaget som sivilarbeider på Vestlandske Teaterlag at skuespilleri er et håndverk og at talent kan utvikles.

Har du noen råd til dagens studenter?

Blås i konjunkturer og markedets behov i valg av studier. Følg magefølelsen og interesser. Ha det gøy, men prøv å holde progresjonen. Gammel moro skal tilbakebetales, og da er det lettere hvis man fikk noe med på kjøpet.

Hvordan var det å spille julenissen i "Snøfall"?

Knakende kjekt. Fantastiske unger. Veldig fine og dyktige folk i alle funksjoner. Rett og slett en drøm.

Hva er det viktigste budskapet i serien?

At det er viktig for alle mennesker å føle tilknytning og tilhørighet.

Er det noe ved utdanningen som gjør deg spesielt kvalifisert til å spille julenissen?

Å studere sosialantropologi har preget min måte å tenke på når jeg skal nærme meg en rolle. Ethvert menneske er påvirket av en eller annen kultus som er avgjørende for hvordan man tenker og føler, hvem man er avhengig av eller hva man liker. Antropologien dekker hele spekteret av samfunnet, også på et mikronivå, og fungerer godt som grunnlag for rolleanalyse.

Mine kvalifikasjoner som julenisse er nok helst tuftet på magemål og latteren, ved siden av at jeg behersker østnorsk. Med bergensk julenisse ville neppe folkene i dalstroka innafor ha betalt TV-lisens.

Hvordan skal du selv feire jul i år?

Jeg rekker så vidt en tur til Bergen. Det blir tradisjonell jul med pinnekjøtt hos min mor med familie.

Skal du være julenisse?

Jeg prøvde meg som julenisse i fjor. Sønnen min, som da var 2 år, ropte «pappa!» før jeg fikk sagt «god jul». Elendig skuespiller. I år tror han at alle julenisser er pappa, så kanskje noen andre skal få kjørt seg denne gangen.

 

Tilknyttet innhold