Home
Faculty of Medicine

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
CCBIO ANNUAL SYMPOSIUM

Motiverer kreftforskere på Solstrand

Centre for Cancer Biomarkers møttes for femte gang på sitt årlige symposium på Solstrand 19-20 april. – Vi ønsker å motivere, særlig yngre forskere, til fremragende kreftforskning, sier senterleder Lars A. Akslen.

Lars A. Akslen
Lars A. Akslen åpner det femte årlige symposiet for Centre for Cancer Biomarkers, på Solstrand.
Photo:
Ingvild Festervoll Melien

Main content

– Hensikten med vårt årlige symposium er at folk skal lære noe nytt og bli motiverte til kreftforskning. Det skal være moro å forske. I tillegg er det viktig å skaffe seg et internasjonalt nettverk for å drive med kreftforskning på elitenivå, understreker professor Lars A. Akslen.

Akslen leder Centre for Cancer Biomarkers (CCBIO), som er et av Universitetet i Bergens (UiB) fire Senter for fremragende forskning (SFF).

Etikk på dagsorden

Under årets symposium spenner tematikken fra cellesignaler og svulsters mikromiljø til etikk og økonomi, og det er ikke alltid siste nytt fra forskningsfronten er like oppløftende.

Dette var foredragsholder og nestor Dr. Robert P. Gale fra University of California (Los Angeles) et godt eksempel på. Han presenterte blant annet tall som indikerer at Next Generation Sequencing (NGS), en detaljert kartlegging av svulstenes genforandringer, ikke uten videre fører til bedret behandling for de fleste kreftpasienter.

Når kartlegging av gener og påfølgende skreddersydd medisin likevel kan virke veldig bra for noen få pasienter, og helsebudsjettet er begrenset, melder det seg både etiske og økonomiske problemstillinger rundt kreftforskning og behandling.

– Det blir tilsvarende viktig å finne måter å forutsi hvem som responderer på behandlingen og har nytte av den, og her kommer nye biomarkører inn som styringsverktøy, sier Akslen.

– Det er viktig at de unge forskerne ikke bare blir eksponert for den vanlige lære, men at de også blir i stand til etisk og samfunnsmessig refleksjon rundt sin virksomhet. Etikk og økonomi er noe vi legger stor vekt på, påpeker han.

Inkubatortrening for unge forskere

I overkant av 200 personer deltok på det årlige møtet, med både foredragsholdere  fra CCBIO og tilreisende toppforskere fra Europa og USA. Både junior- og seniorforskere møtes for å få med seg det siste innen sitt eget forskningsfelt, som er biomarkører for kreft.

– Med disse samlingene førsøker vi å få til en kombinasjon av toppforedrag med nye upubliserte forskningsdata og aktiviteter som er en slags form for inkubatortrening for de unge, sier Lars A. Akslen.