Home
University Museum of Bergen

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Plasthvalen

Plasthvalen

I januar 2017 strandet en 6 meter lang gåsenebbhval på Sotra. Den var utsultet fordi mage og tarm var tilstoppet av over 30 plastposer og plastflak. Hva er det som skjer med havet? Utstillingen "Plasthvalen" finner du på Historisk museum, Haakon Sheteligsplass 10.

plasthvalen
Photo:
Overhaus

Main content

Plasten fra hvalens mage og plastforurensing i havet er tema for utstillingen som er utformet slik at du skal få følelsen av å være i dyphavet hvor hvalen normalt oppholder seg. I mørke, rolige omgivelser fortelles det om gåsenebbhvalen og dens kjennetegn, hva den normalt spiser og hvilke trusler den utsettes for. I et eget filmrom i utstillingen vises en 6 min lang film om hvalen fra Sotra.

Plasten som ble funnet i hvalen er en viktig del av utstillingen og har fått en sentral plassering. 29 plastobjekter nærmest flyter over et stort bilde av det grufulle synet som møtte forskerne da de åpnet magen til hvalen. Noen av ryggvirvlene til hvalen er stilt ut sammen med en fullskala tegning av hvalen med skjelett.

Plastforurensing i havet generelt og problemet med mikroplast spesielt, er tema som tas opp i utstillingen. På en langvegg i utstillingen presenteres hovedkildene til den mikroplasten som går i havet i Norge ved hjelp av gjenkjennbare gjenstander fra norsk dagligliv. Deler av utstillingen er viet folks engasjement for å bekjempe plastforurensing og for å rydde opp langs kysten.

Barn og ungdom er viktige målgrupper som kan stimuleres til aktivitet og læring gjennom å besøke utstillingen og gjennom de undervisningsoppleggene som er utviklet for elever i barneskole, ungdomsskole og videregående skole.

Prosjektgruppen:
Leder Siri Skretting Jansen
Museumspedagog Margareth Hosøy er ansvarlig for undervisningsoppleggene.
Formidlingsleder Kari K Årrestad
Snekker Arild Stene
Overhaus

Produsert av av Formidlingsavdelingen ved Universitetsmuseet i et samarbeid med Overhaus.

Åpningstider: tirsdag-fredag klokken 10-15(16 sommer) og lørdag-søndag klokken 11-15(16 sommer). 

Utstillingen vil stå til sommeren 2019.

For siste nytt følg #plasthvalen på Facebook: https://www.facebook.com/groups/plasthvalen/

Les mer om utstillingen her: https://www.uib.no/universitetsmuseet/107148/viser-frem-plasten-første-gang