Home
Research Group Images of Knowledge

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Gjesteforelesning

KUNSKAPSARRANGEMANG I 1600-TALETS NORDEN: SAMLINGAR, KLASSIFIKATIONER OCH ARKITEKTUR

Anatomiska teatern i Uppsala, 1662–1663.
Photo:
Mattias Ekman

Main content

På 1600-talet etablerade sig en ny systematisk samlingskultur i Norden,samtidigt som fler och fler vetenskapsmän och amatörer riktade blickenmot naturen och tingen. Denna föreläsningen presenterar det pågåendeforskningsprojektet `Spatial Orders of Memory and Knowledge´ somundersöker de minnes- och kunskapsteoretiska grunderna för den nyakunskapsarkitektur som växer fram - raritetskammare, anatomiskateatrar, botaniska trädgårdar.

Mattias Ekman er postdoktor ved Universitet i Oslo Instititt for kulturstudier og orientalske språk. Han har en ph.d. i arkitekturteori- og historie og minnestudier fra Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO). Han foreleser og publiserer i Norge, Sverige og internasjonalt og har undervist på bachelor- og masternivå. Ekman har diplom i arkitektur fra the Architectural Association i London og har tidligere arbeidet som arkitekt og byplanlegger.

Mattias Ekman interesserer seg særlig for teorier om romlig og arkitektonisk erindring, fra tidligmoderne ars memoriae til nyere tenking om kollektiv og kulturell hukommelse, og deres innvirkning på arkitekturutviklingen. Ekman forsker for tiden på romlig organisering av minne og kunnskap i 1600-tallets Sverige, med fokus på samspillet mellom utviklingen av nye klassifikasjoner for samlinger og nye arkitekturtyper, som kunstkammer, bibliotek, anatomisk teater, botanisk hage og rustkammer. Det personlige postdoktorprosjektet Spatial Orders of Memory and Knowledge finansieres av Norges forskningsråd.