Home
News

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Hjernen

Dette er den umulige sykkelen

Psykologiprofessor Kenneth Hugdahl forklarer hva som gjør det så vanskelig å sykle når hjul og styre går motsatt vei.

Kenneth Hugdahl på den umulige sykkelen
Photo:
Britt Kristin Ese, UiB

Main content

– Vi har en sykkel her, der styret og hjulet går i motsatt retning. Alt vi har lært oss om at når vi svinger styret en retning, så går hjulet den samme – det kartet, den malen, stemmer ikke lengre, sier Kenneth Hugdahl, professor ved det psykologiske fakultet.

Sykkelen han sitter på ser til forveksling lik de fleste sykler – om enn ikke like aerodynamisk som VM-syklene som har sust gjennom bergensgatene den siste uken. Men en detalj utgjør hele forskjellen – når man svinger styret mot høyre, går hjulet til venstre, og motsatt. At du kan sykle hjelper da ikke i det hele tatt:

– Da må du ha en ny læringsprosess. Hele automatikken må brytes opp! Jo eldre vi blir, desto mer fastlåst er det kartet, og desto vanskeligere blir det, sier han.

– Hos barn er ikke hjernen like rigid og fastlåst, det er noe vi kaller plastisitet, fordi de skal lære seg ting hele resten av livet. Men min hjerne er ganske rigid og lite åpen for ny læring og nye ting. Det ser vi kanskje i samfunnet for øvrig også – jo eldre vi blir, desto surere og mer sutrete blir vi!

Hjernen bruker tidligere læring som den har lagret, som et slags kart for å forutsi hvordan bevegelsene skal skje. Så blir dette lettere om man aldri har syklet på en sykkel før?

– Egentlig er det ikke så mye vanskeligere å sykle på denne sykkelen som på en vanlig sykkel, men det andre forholdet er at hjernen har også noe som vi kaller en venstre-høyre-orientering – den blir ofte forvirret når venstre og høyre ikke stemmer overens. Så litt vanskeligere er det – men prinsippet er at om man har lært seg å sykle på den umulige sykkelen, så vil det være vanskelig å sette seg på en vanlig, normal sykkel.