Home
News

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
BÆREKRAFTSMÅLENE

Regjeringen stiller sterkt på Bærekraftskonferansen

To av de nye ministrene i regjeringen slår følge med statsminister Erna Solberg til Bærekraftskonferansen i Bergen senere denne uken: Iselin Nybø og Nikolai Astrup.

Iselin Nybø og Nikolai Astrup
BÆREKRAFTIG REGJERING: De to nye regjeringsmedlemmene Iselin Nybø, forsknings- og høyere utdanningsminister, og Nikolai Astrup, utviklingsminister kommer på den store Bærekraftskonferansen i Bergen i februar 2018.
Photo:
Venstre/Stortinget

Main content

Etter at regjeringen tidligere i år ble utvidet ved at Høyre og Fremskrittspartiet fikk følge av Venstre i regjeringen, ble også inndelingen av departementene og porteføljen til de ulike statsrådene endret.

Satsing på bærekraftsmål

Det er derfor spesielt gledelig at to av de nye ministrene som deltar på Bærekraftskonferansen, som arrangeres av Universitetet i Bergen (UiB) i dialog med Utenriksdepartementet og Kunnskapsdepartementet torsdag 8. og fredag 9. februar, er forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) og utviklingsminister Nikolai Astrup (H).

Begge de to nye ministrene har signalisert et sterkt ønske om at FNs bærekraftsmål skal spille en viktig rolle, både politisk og i universitets- og høyskolesektoren.

Iselin Nybø vil stå for den offisielle åpningen av Bærekraftskonferansen, sammen med UiB-rektor Dag Rune Olsen, på konferansens første dag - torsdag 8. februar. Blant signalene hun vil få fra UiBs ledelse er at forskning og kunnskap må stå sentralt for at bærekraftsmålene skal kunne realiseres. Ikke minst vil hun bli møtt av et budskap om at UiB og resten av universitets- og høyskolesektoren ønsker å bidra gjennom vitenskapelig rådgivning i det videre arbeidet med bærekraftsmålene.

Vil mobilisere næringslivet

Bistandsminister Astrup har holdt høyt tempo siden han tiltro regjeringen, og var senest sist uke i Ghana som en del av norsk satsing på utdanning for alle, noe som igjen er sentralt i bærekraftsmål 4.

Den nye statsråden har også gitt uttrykk for at Norge må forlate den typen bistandspolitikk som altfor lenge har fått preg norsk utenrikspolitikk. I stedet er nøkkelen å styrke dialogen med Norges partnerland i sør, noe som går hånd i hanske med UiBs satsing på å utvikle partnerskap som har pågått over flere tiår og slik styrke de bilaterale avtalene som allerede eksisterer.

En annen faktor for suksess som Astrup påpeker er at næringslivet, både i Norge og i våre partnerland i sør, må bidra i kampen mot fattigdom. Bare på den måten kan det finne sted en bærekraftig utvikling og økonomisk vekst globalt. Han understreker at nettopp FNs bærekraftsmål må ligge til grunn når slike partnerskap skal utvikles i samspill med næringslivet. Han har nylig utdypet denne problematikken i en kommentar i Dagsavisen.