Home
UiB Alumni Network

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Månedens alumn

Månedens alumn: David Magnus Myr

David Magnus Myr ble fortalt at han var så glad i å krangle og kverulere at han burde bli advokat. I dag jobber han med å fremme effektiv implementering av menneskerettigheter i Europarådet, og har noen nyttige råd til alumner som ønsker seg en internasjonal karriere.

Main content

Hva husket du best fra studietiden din ved UiB? 

Jeg har nesten utelukkende gode minner fra studietiden ved UiB. De beste minnene er fra tiden som aktiv i Studentersamfunnet i Bergen. Det var utrolig gøy å bli kjent med så mange nerder fra ulike studieretninger, og det har gitt meg mange vennskap som jeg setter stor pris på den dag i dag og som jeg håper vil vare livet ut. Jusstudentene er (eller var i hvert fall da) temmelig sekteriske og tenkte stort sett likt om ting. Det var veldig forfriskende å få perspektiver fra andre fagfelt. Jeg savner av og til å kunne bli så engasjert som vi kunne bli av å diskutere alle de spørsmålene vi var opptatt av i Studentersamfunnet. Det var veldig stimulerende og gøy. Etter hvert som jeg er blitt «voksen» går det dessverre lenger mellom hver gang jeg diskuterer noe på en så oppildnet måte som vi kunne gjøre i Samfunnet.

Hvorfor valgte du å studere jus?  

Det var nok ganske tilfeldig, men jeg hadde en barndomsvenn som hadde begynt på jussen i Bergen året før meg og som snakket varmt om det. I tillegg hadde jeg alltid blitt fortalt at jeg var så glad i å krangle og kverulere at jeg burde bli advokat. Jeg innså ganske fort at jeg likte det godt. Jeg liker regelbundet argumentasjon med klare prinsipper for hva som er gode og dårlige argumenter. Jeg er veldig glad for at jeg studerte juss. Det har gitt meg svært mange muligheter til å gjøre mye forskjellig.

Hvilken del av studiet har du hatt mest nytte av i arbeidslivet? 

Det må være metoden. Jeg husker ikke så mye av det materielle vi lærte på forelesninger og fra lærebøkene. Det viktigste man tilegner seg på universitetet er verktøyene og prinsippene vi har for å løse rettsspørsmål generelt. I BA-HR jobbet jeg hovedsakelig med temmelig esoteriske problemstillinger innen bank og finans som jeg ikke ante at eksisterte før jeg begynte der. Mange av de greiene der finnes det ingen universitetsemner om. Det var den juridiske metoden jeg ble opplært i ved UiB som gjorde at jeg likevel klarte å utføre jobben.

Når det er sagt oppstod nok mitt engasjement for menneskerettigheter i løpet av studiene i Bergen, og det har selvfølgelig hatt mye å si for meg. Jørgen Aalls kurs i rettsstat og menneskerettigheter var blant de emnene jeg hadde det mest gøy med. Det jeg lærte da er naturligvis fortsatt nyttig for meg i min nåværende jobb. Men det viktigste av alt er altså metoden.

Har du tre gode karriereråd til studenter og nyutdannede alumner som ønsker seg en internasjonal karriere?  

1: Dra på utveksling. For det første gjør det at du blir kjent med andre studenter fra andre steder i verden. Det er veldig hyggelig og nyttig. Jeg har fortsatt kontakt med flere av dem jeg studerte med i Frankrike. Jeg har også en annen kjepphest: Dra til et ikke-engelskspråklig land. De fleste norske studenter behersker engelsk såpass godt at å lære et tredje språk kan være et betydelig fortrinn i en kompetitiv søknadsbunke. I mange internasjonale organisasjoner er det for eksempel en fordel å kunne fransk. Dessuten er jo Erasmus virkelig en god deal. Du får bo et helt annet sted i ett eller to semester uten å betale skolepenger, og med norsk studiestøtte kan du leve som en litt rufsete baron i mange europeiske land. Mitt inntrykk er at arbeidsgivere ikke er så opptatte av om du har tatt LLM (som koster masse penger) eller bare noen enkeltemner på et europeisk universitet. De setter nok heller pris på at du er villig til å gå litt ut av komfortsonen og gjøre noe som ikke alle andre har gjort.

2: Det går en stund mellom hver gang en internasjonal stilling dukker opp, så det er usannsynlig at du går rett fra eksamen til en sånn jobb. Hold deg oppdatert på de fagfeltene du ønsker å jobbe med, slik at du er klar den dagen stillingen dukker opp. Da jeg jobbet i BAHR jobbet jeg sjelden med EMK-relaterte spørsmål, men jeg sørget likevel for å følge med på det som skjedde, utviklingstrekk i rettspraksis, de viktigste politiske diskusjonene og så videre. Det tror jeg var nyttig fordi jeg klarte å overbevise dem om at jeg var kvalifisert, selv om jeg hadde gjort noe helt annet de første fem årene i yrkeslivet mitt. Du må selvsagt også følge godt med på stillingsannonsene. Meld deg opp til alt av epostvarsler og ikke vær redd for å søke på det du er kvalifisert til, selv om det kanskje ikke er nøyaktig den jobben du drømmer om. Å delta i en ansettelsesprosess i utlandet er uansett nyttig, siden ansettelser foregår annerledes i utlandet enn i Norge. Nordmenn flest er dessuten veldig hjemmekjære. Det er forbausende få norske søkere på mange internasjonale stillinger, og du har bedre sjanser enn du kanskje skulle tro.

3: Jeg anbefaler studenter å søke på det som finnes av praktikantstillinger i utlandet, det være seg i Utenriksdepartementet, andre offentlige eller akademiske jobber eller i det private. Det finnes en god del sånne muligheter. Alt som kan vise at du funker i en annen kultur enn din egen kommer naturligvis godt med.

Du jobbet tidligere som forretningsadvokat i BAHR? Hva fikk det til å velge en ny jobb med fokus på menneskerettigheter?

Jeg hadde alltid hatt lyst til å jobbe med menneskerettigheter, men det er dessverre få jobber i Norge hvor man får jobbe hovedsakelig med det. I tillegg hadde jeg lyst til å jobbe i utlandet. Jeg hadde jobbet i BAHR i fem år, og jo lenger du har jobbet med det samme spesialiserte fagfeltet, desto vanskeligere blir det jo å bytte spor. Sånn sett var timingen veldig god da stillingen jeg har nå ble utlyst. Jeg hadde rukket å få en god del erfaring innen forretningsjussen, men hadde ennå ikke «stivnet» i et gitt fagfelt. Jeg liker å holde alternativene åpne. Det var kjempegøy i BAHR og jeg kommer alltid til å ha mye nytte av det jeg lærte der, men jeg var klar for å gjøre noe annet.

Hva er det mest interessante med jobben din? 

Det mest interessante med jobben min er å få bidra til å fremme effektiv implementering av menneskerettigheter, samt å få innblikk i beslutningsprosessene og avveiningene som ligger i skjæringspunktet mellom juss, politikk og diplomati.