Home
UiB Alumni Network

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Månedens alumn

Månedens alumn: Iselin Nybø

Minister for forskning og høyere utdanning, Iselin Nybø, har hatt stor nytte av jussutdannelsen sin fra UiB, både som advokat og statsråd: - Den gir meg tyngde i debatter, den har gitt meg gode formuleringsevner og evnen til å sette meg raskt inn i problemstillinger, sier hun.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø
Månedens alumn, statsråd Iselin Nybø, mener det er to ting som gjelder i studietiden: jobbe hardt og ha det gøy!
Photo:
Marte Garmann

Main content

Hva husker du best fra studietiden din ved UiB?  

Jeg husker lesesalen veldig godt. Jeg tilbragte en hel del tid der. Dessuten var det slik, i alle fall den gang, at i begynnelsen av semesteret var det om å gjøre å kjempe seg til en fast plass. Da var det bare å møte tidlig opp og sette fra seg bøker, kaffekoppen, gjerne noen bilder, lovsamlingen osv. Når plassen var sikret for semesteret var det litt mer ro og orden i etasjen.

I studietiden har man gjerne noen favorittsteder. Hva var ditt?  

Jeg gikk mye på Biskopen. Unge Venstre hadde møte hver mandag og etterpå samlet vi oss der. Litt usikker på hvordan vi havnet akkurat der, men sånn ble det.

Hvorfor valgte du å studere jus?  

Jeg bestemte meg veldig tidlig for at det var det jeg ville. Det er mange grunner til at jeg valgte jus og jeg har ikke angret en eneste dag. Det er et krevende, men spennende studium. Og det er mange muligheter på arbeidsmarkedet etterpå.

Hva vil du si til de ferske jusstudentene som begynner på 1. året i disse dager?

Først av alt vil jeg si at de har gjort et godt valg. På jussen, som på andre studieretninger, er det to ting som gjelder: dere må jobbe hardt og ha det gøy mens dere holder på.

Hvilken del av studiet har du hatt mest nytte av i arbeidslivet? 

Da jeg jobbet som jurist og advokat jobbet jeg hovedsakelig med skatterett og generell forretningsjus. Da hadde jeg klart mest bruk for disse fagene. Men som stortingsrepresentant og statsråd har jeg bruk for et mye større spekter av fag. Dessuten har jeg generelt hatt stor glede av graden min. Den gir meg tyngde i debatter, den har gitt meg gode formuleringsevner og evnen til å sette meg raskt inn i problemstillinger.  

Har du tre gode karriereråd til studenter og nyutdannede alumner?  

Gjør alltid ditt beste, uansett hvilke arbeidsoppgaver du får. Ta de mulighetene som byr seg. Ha det gøy på veien.

Hva er du mest fornøyd med å ha utrettet som fersk politiker, og ikke minst som fersk minister? 

Jeg er godt i gang og en av de tingene jeg er veldig fornøyd med så langt er at vi har gode søkertall til lærerutdanningen. Det er så viktig at mange ønsker å bli lærere. Det er et av de viktigste yrkene vi har og en av bærebjelkene i kunnskapssamfunnet vårt. Så har vi jobbet mye med Langtidsplanen for forskning og høyere utdanning og jeg gleder meg til å legge den frem til høsten.

Hvem er ditt politiske forbilde?  

Jeg har alltid vært begeistret for Hillary Clinton. Kul dame som har kommet seg opp og frem i politikken i et land hvor det å være kvinnelig politiker ikke nødvendigvis har vært like lett alltid.

Hvilken visjon har du for den høyere utdanningen i Norge?  

For meg er det viktig at høyere utdanning er en reell mulighet for alle, uavhengig av foreldrene sin utdannelse eller inntekt. Så har vi et stort potensiale for å løfte kvaliteten. Det handler om alt fra bruk av digitale hjelpemidler i undervisningen til bedre faglig oppfølging av den enkelte student. Det er noe vi må jobbe med fremover.