- Høyaktuelt å snakke om fascismen
- Det er interessant å snakke om fascismen i 2018 fordi det ser ut til at slike bevegelser kommer tilbake både til USA og til Europa, sier Bernt Hagtvet. Fredag gir han en maratonforelsening om temaet i Universitetsaulaen i Bergen.

Main content
- Å søke modeller i historien kan blinde oss for at fascistiske elementer kommer igjen i andre former eller i helt nye utgaver, advarer Hagtvedt.
Den profilerte statsviteren, skribenten og samfunnsdebattanten Bernt Hagtvet har blitt beskrevet som vår fremste ekspert på totalitære regimer og tankegods i det 20. århundret. I løpet av en 200 minutters forelesning førstkommende fredag inviteres publikum med inn i fascismens historie, der Hagtvedt blant annet vil se på dagens situasjon opp mot mellomkrigstiden.
- Her kan du se NRKs TV-overføring av forelesningen
- Her kan du høre radiooverføring av forelesningen på NRK P2
Et sentralt spørsmål vil være om dagens fremvekst av høyrepopulistiske grupper og politiske strømninger kan sammenlignes med den klassiske fascismen, et tema som er høyaktuelt i disse dager.
Trump og Sverigedemokratene som bakteppe
- Over hele verden går det nå en diskusjonen om Trump er fascist, om Sverigedemokratene er fascister og om holdningene til Marine le Pen. Det er åpenbart at vi har en debatt gående om fascismen kommer tilbake, sier Hagtvet.
Hagtvet vil trekke linjene fra fascismen oppsto som begrep på starten av 1900-tallet og frem til i dag.
- Hva er de ulike politiske, økonomiske, sosiale og/eller kulturelle betingelsene for at demokratier går under? Jeg vil også se nærmere på hvorfor fascismen fikk gjennomslag i noen, men ikke alle stater i Europa i mellomkrigstiden, sier Hagtvet.
- Og hvordan hadde verden sett ut om Hitler ble drept i Flandern i 1918 i stedet for å bli reddet av en engelsk soldat? Og hadde Oktoberrevolusjonen funnet sted om Lenin var blitt overkjørt av en trikk i Stockholm på vei til Petrograd våren 1917?
Maraton i Franks ånd
Maratonforelesningen som har fått tittelen Kommer fascismen tilbake? finner sted fredag 7.september når Universitetet i Bergen og Studentersamfunnet i Bergen ønsker velkommen til den første Aarebrotforelesningen, en årlig minneforelesning for å hedre minnet til den folkekjære professoren, Frank Aarebrot.
Aarebrotforelesningen ble initiert av UiB etter at Frank Aarebrot gikk bort i september 2017. Under minneordet ved gravferden annonserte UiB-rektor Dag Rune Olsen at det skulle bli holdt en årlig minneforelesning for Frank Aarebrot.
- Forelesningene skal i hans ånd være for folk flest, sa Olsen.
Les også: Heidrar formidlaren Aarebrot med årleg forelesning.
Bernt Hagtvet er altså første foreleser ut. Han har bakgrunn som professor II i internasjonale studier ved Bjørknes Høyskole og er mangeårig professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Hagtvedt er for mange kjent for sin store kompetanse på ekstreme politiske bevegelser, demokrati og menneskerettigheter. I tillegg kjente han Frank Aarebrot godt, noe som gjør Aarebrotforelesningen til noe helt spesielt for ham, nesten på dagen ett år etter at Aarebrot gikk bort.
- Jeg møtte Frank i 1969. Han var en folkelig varm akademiker som jeg savner nesten hver eneste dag. Jeg er beæret over å nå få være med å hedre en av vår tids store historiefortellere, sier Hagtvet.
Formidling gjennom forelesning
Hagtvedt peker også på at han er glad for å få være med å holde ved like den formidlingsformen som Aarebrot var kjent for.
- Poenget med forelesningen er menneskelig kontakt, med spørsmål underveis, gi og ta, innfall og utfall og ikke minst muligheten til å fortsette der du glapp.
Aarebrot var professor i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen og markerte seg som en av Norges fremste og mest uredde formidlere både i forelesningssalen og gjennom media som kommentator og valgekspert.
- Frank var suveren på den muntlige formidlingsformen, der han inspirerte studenter og førte dem frem og lot dem være med i en erkjennelsesprosess, sier Hagtvedt.
Minutt for minutt
Aarebrot ble også landskjent som «statsvitenskapens Francis Bull» med NRK-programmet «200 år på 200 minutter» ved markeringen av 200-årsjubileet for Grunnloven, og de påfølgende maratonsendingene i anledning andre verdenskrig og USAs presidenter.
Når Aarebrotforelsningen 2018 finner sted i Universitetsaulaen i Bergen på fredag 7.september, vil også den bli filmet av NRK og overført minutt for minutt direkte på NRK2 fra klokken 19.55.
- Her kan du se NRKs TV-overføring av forelesningen
- Her kan du høre radiooverføring av forelesningen på NRK P2
- Bruk gjerne emneknaggene #Aarebrot2018 og NRK200