Home
Department of Comparative Politics
Praksis

Cider, ost og sampol

Høstsemesteret 2018 er Mathias Gabler praksisstudent hos Matarena. Her har han blant annet gjennomført en analyse av Bergen Matfestival 2018, reist til Hardanger for å se norsk ciderproduksjon og jobbet under Oste-VM i Bergen.

Main content

Med kun tre fast ansatte i bedriften, får jeg som den eneste praksisstudenten en ganske sentral rolle i bedriften.

Hvorfor valgte du praksis?

Jeg valgte å begynne på praksis for å få variasjon i studiehverdagen og for å få relevant arbeidserfaring. Etter å ha tatt mange typiske lesefag begynte jeg å bli litt lei av å bare sitt på lesesalen, og ville ha noe litt mer håndfast å jobbe med. Jeg ville også finne ut av hvilken kompetanse jeg faktisk hadde fått gjennom studieløpet.

Hva er det beste og mest utfordrende med praksisplassen din?

Jeg har praksisplass hos Matarena. Det betyr at jeg for det aller meste jobber med ting som har med matbransjen i Bergensregionen å gjøre. Jeg synes det er veldig gøy å lage mat, og det at jeg kan jobbe med å styrke Bergen som en "matby" synes jeg er veldig gøy. Jeg lærer også veldig mye om mat fra de på jobben og andre som jeg møter gjennom jobben som jeg mest sannsynlig ikke hadde lært uten denne praksisplassen. Det er også bare tre fast ansatte i bedriften, noe som gjør at jeg som den eneste praksisstudenten får en ganske sentral rolle i bedriften.

Det mest utfordrende med å jobbe i Matarena er at ting skjer ganske fort der. Selv om det er en rolig og avslappet stemning på kontoret er det mange baller i luften, noe som gjør at det skjer nye ting uten at det nødvendigvis var i planen. Dette er noe man fort venner seg til, men i starten var det litt uvant. Jeg synes det er gøy når det skjer nye ting hele tiden så jeg ser ikke på dette som noe negativt.

Hvordan ser en normal arbeidsdag ut for deg, og hvilke arbeidsoppgaver har du hatt?

De fleste arbeidsdagene er ganske like, men gjennom dagen skjer det mye forskjellig. Jeg begynner på jobb i 8-tiden. Etter det begynner jeg på de oppgavene jeg har fått utdelt. Store deler av praksistiden har gått med til å skrive praksisrapporten min, og nå jobber jeg med en konseptbeskrivelse som skal inn til Bergen kommune. Jeg pleier også å bli med på møtene som jeg synes virker interessante, og skriver referater for noen av møtene.

I starten av praksistiden jobbet jeg med å arrangere Bergen Matfestival 2018. Da gikk tiden med til å ringe utstillerne til festivalen for å kunne oppdatere nettsiden vår med produktene deres, få tak i navn på hvem som kom, registrere de som skulle få komme gratis på festivalen, organisere ett matkurs for ungdomskoler på festivalen og mye mer. Jeg ble også betalt for å jobbe åtte dager på festivalen siden dette hadde tatt en stor del av praksistiden min.

Jeg har også vært med på tur til Hardanger der vi lærte mer om produksjonen av norsk cider, med prøvesmaking. Senest fikk jeg også en jobb på Oste-VM gjennom Matarena.

Alle praksisstudenter skriver en praksisrapport. Hva handler din om?

Min praksisrapport er en evaluering av Bergen Matfestival 2018 der jeg skal finne ut av hva som var positivt og hva som kan forbedres med festivalen til neste år. I denne evalueringen sendte jeg ut en undersøkelse til de besøkende og utstillerne på festivalen, som jeg så analyserte for å finne tiltak som kan få enda flere til å besøke festivalen.

Vil du anbefale praksis til andre studenter?

Jeg synes alle på SAMPOL burde ta praksis. Å finne ut hvordan studiene dine er relevante for arbeidslivet er veldig viktig, og den beste måten å finne ut dette på er ved å prøve seg i arbeidslivet. Det er også veldig deilig å ha et semester der man får et lite avbrekk fra studiehverdagen og gjør noe ganske annerledes.