Home
Employee Pages

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Digitale UiB

Lab IT

UiB har åpnet sin første sentralt støttede infrastruktur for Lab-IT. Løsningen vil sikre at usikre og sårbare instrumenter kan kobles til UiB-nettverket, og gir forskere ved UiB mulighet til å overvåke og ha tilgang til instrumenter fra laboratoriene også utenfor fasilitetene.

Bilde av reagansrør og måleinstrumenter i et laboratorium
Photo:
UiB

Main content

Åpningen markerer den første i en rekke laboratorier ved UiB som skal kobles til det sentrale UiB nettverket. I løpet av de neste årene er det et mål at alle laboratorier kobles til samme tjeneste.

Sikkert og brukervennlig

Første laboratorie ut var altså FARLAB, som er Norges nasjonale fasilitet for analyse av lette stabile isotoper, og drives av Institutt for geovitenskap og Geofysisk institutt ved Universitetet i Bergen (UiB).

- Dette er en milepæl i arbeidet med å gjøre våre data tilgjengelige på brukervennlige og sikre måter, sa viserektor Robert Bjerknes under åpningen. 

- Jeg vil berømme både fagmiljøene og IT-avdelingen for å ha angrepet dette på forbilledlig måte, der både IT-sikkerhet og brukervennlighet er godt ivaretatt, fortsatte han. 

Dette ble støttet av Harald Sodemann, professor i meteorologi og en del av ledelsen på FARLAB. 
-   Det er svært tidsbesparende for oss at vi nå kan overvåke og styre instrumentene våre, også fra kontoret og hjemmefra. En god løsning er i flittig bruk, og det betyr mange klager når det ikke virker – og dette har blitt en så god tjeneste at det nok vil komme mange klager dersom  tjenesten er nede en dagen, sa han i sin åpningstale. 

Digitalisering ved UiB

Digitalisering har lenge vært et viktig strategisk område for UiB. I oktober 2016 vedtok universitetsstyret Digitaliseringsstrategien for 2016-2022, med fem hovedområder, deriblant mål om en gjennomgående digitalisert infrastruktur, og brukerorienterte digitale tjenester. 

Les digitaliseringsstrategien til UiB her