Home
Education
Slik er miljøet på jusstudiet

- Før jeg startet på studiet hadde jeg et bilde i hodet av at jussen var for en spesiell type folk

Marit Ellingsen Tjelmeland (22) har aldri angret på at hun begynte å studere juss i Bergen.

Main content

Jeg opplevde det sosiale miljøet på juss som veldig inkluderende.

Etter videregående skole i Tromsø med fordypning i drama, ville Marit studere juss. Oslo var for stort. Tromsø var for hjemme. Valget falt på Bergen.

Hun kom gjennom nåløyet, og fikk en studieplass ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen (UiB).

Fordommer mot jusstudenter

- Før jeg startet på studiet hadde jeg et bilde i hodet av at jussen var for en spesiell type folk. Ville jeg passe inn der? Samtidig kjente jeg folk fra Tromsø som jeg syntes var kule, og som studerte juss i Bergen. Jeg tenkte at når de likte studiet, kunne kanskje jeg også finne meg til rette, forteller Marit.

Hun skulle få rett.

- Barrieren jeg hadde sett for meg på forhånd, var ikke der.

Fordommene mot studentene på Dragefjellet er mange: På juss er alle vellykkede. Det finnes flere venneklikker enn andre steder. Det er en større tetthet av strebere og rikmannsbarn enn ved andre fakultet, sies det.

- Selvfølgelig finnes det noen som bekrefter fordommene mot jusstudenter. Men min erfaring er at alle typer jusstudenter kan være veldig hyggelige mennesker!

Inkluderende miljø

Da Marit startet på studiet, ble hun med i en faddergruppe. Noen av de hun ble kjent med i løpet av de første ukene med aktiviteter og bli-kjent-arrangementer, skulle bli hennes beste venner.

- Alle er søkende, åpne og interesserte i å bli kjent. Jeg opplevde det sosiale miljøet på juss som veldig inkluderende. Man er ikke alene om å trenge venner! sier Marit.

Som ny student er det lett å bli overveldet av situasjonen. Byen er ny, studiesituasjonen er ny, vennekretsen du hadde på videregående er kanskje spredt over hele landet. Den følelsen er du neppe alene om å ha. Samtidig åpner det seg muligheter for nye bekjentskaper og vennskap. De fleste opplever å finne studiekamerater de har noe til felles med:

- Hvis du har valgt å gjøre noe, betyr det ofte at andre som deg har tenkt det samme, sier Marit.

- Mange får nye venner under fadderuken. Hvordan er det å bli kjent med folk etterpå?

- Det er ikke slik at alle nødvendigvis finner gjengen «sin» på begynnelsen av semesteret. Men også senere er det gode betingelser for å bli kjent med folk. Du snakker kanskje med noen på forelesning, som tar deg med til sin lunsjgruppe. Du møter dem kanskje igjen uken etter, og blir med på en fest. Vær imøtekommende og interessert, sier Marit.

Ulike drømmer, ulike mennesker

Miljøet på Det juridiske fakultet er preget av at det er mange ulike folk som studerer her, forteller Marit.

Alle har de med seg sin fortid, sin bakgrunn og sine drømmer for hva de skal arbeide med når de er ferdig utdannet Master i rettsvitenskap.

- Juss kan brukes til så mye, så det er et studieprogram som trekker til seg ulike folk, sier Marit. 

Aktiv studenthverdag

Marit har valgt å engasjere seg i arbeid utenfor studiene. Hun er daglig leder for spisestedet Dragematen på fakultetet, hun er arbeidsgruppeleder for nye jusstudenter og hun arbeider frivillig på et forskningssenter, Center of law and social transformation. Det krever at hun er strukturert. Det er ikke tid til å sitte ukonsentrert på lesesalen.

Se etter det morsomme

Hvis du kunne gitt et råd til den Marit som var ny jusstudent, hva ville det være?

– Jeg ville sagt at jeg ikke skulle fokusere på det som var vanskelig og tungt. Ingenting blir lettere av at man går rundt og sutrer. Det er mye viktigere å se etter det morsomme. Jeg ville nok ikke stilt så høye krav til meg selv, heller. Det er lov å føle seg litt lost, det er lov å ringe hjem, det er lov å kjenne på skuffelse over at det ikke ble som du hadde håpet. Men så må man også huske på at tilværelsen endrer seg hele tiden. Og det meste faller på plass etter hvert.