Home
Education
Samfunnsøkonomi

Fikk jobb ett år før hun var ferdig med studiene

På samfunnsøkonomistudiet fikk Tuva Marie Fastbø kombinere samfunnsinteressen med kjærligheten til tall. I dag arbeider hun med pengepolitikk i Norges Bank.

Main content

Vi hadde veldig mange gode forelesere, og jeg har faktisk spart på forelesningsnotatene mine.

- Selv om jeg likte matematikk ble jeg aldri revet med i fysikktimene av å regne på hvor fort en murstein faller. Men i dag er det nesten flaut å tenke på hvor revet med jeg blir av å regne på drivere av veksten i norsk økonomi, ler Tuva Marie Fastbø.

Etter å ha fullført en mastergrad i samfunnsøkonomi i 2017 begynte hun å jobbe i Norges Bank, hvor hun er med på å utarbeide analysegrunnlaget for den norske pengepolitikken.

Hele byen er en studentby

Tuva syntes aldri det var vanskelig å velge retning etter videregående. Etter et år med reising og jobbing på skoler i Sør-Amerika dro hun fra Oslo til Bergen for å begynne på profesjonsstudiet i samfunnsøkonomi.

- Jeg har alltid vært samfunnsengasjert, og samtidig likt metodefag og matematikk. Samfunnsøkonomi kombinerer interessene mine. Der får jeg regne på de problemstillingene jeg har interesse for, sier hun.

Hun ville studere et annet sted enn hjembyen, og valgte Bergen fordi hun hadde hørt at det var en god studieby.

- Bergen er fantastisk. Byen er akkurat passe liten, sånn at det tar kort tid å bli kjent og føle seg hjemme. Som student føles det som om hele byen er en studentby. I tillegg er det en luksus å ha fjellene så nært, sier hun.

Sosialt studie

Tuvas første inntrykk av UiB var at det var stort, med mange og spredte fakulteter.

- Men fadderuken gav en god introduksjon til universitetet. Der fant jeg også mange av de vennene jeg tilbrakte mest tid med gjennom studiene, og også i dag, sier hun.

Langt fra alle medstudentene har et like inderlig forhold til matematikk, og dette er heller ingen forutsetning for å studere samfunnsøkonomi. Når det gjelder opptak til studiet, er mattekravene ganske moderate. UiB tar selvsagt hensyn til dette i emnene (fagene). Tuva for sin del hadde ingen ting imot innslaget av matematikk, tvert imot.  

- Det var jo litt derfor jeg valgte studiet. Og hvis man bruker tid på å legge grunnarbeidet det første året, blir resten enklere. Alt bygger jo på hverandre, sier hun.

Men hun husker ikke bare studietiden som lange dager på lesesalen.

- Det er et veldig sosialt studie. På bachelorstudiet dro vi på fagtur til Berlin en uke. Da ble vi veldig godt kjent. Og fagutvalget sto for mange sosiale arrangementer, som julebord og hytteturer, forteller hun.

Også på masterstudiet dro de på fagtur, og miljøet ble tett av at masterstudentene satt sammen på faste plasser på instituttet.

- Det er jo et lite institutt, så vi ble godt kjent. Og professorene satt rett nedi gangen. Det var lav terskel for å gå å banke på døren hvis man lurte på noe.

Fikk jobb raskt

Allerede et år før hun leverte masteroppgaven sin hadde Tuva sikret seg jobb i Norges Bank. Der jobbet hun også det siste året på studiet, mens hun skrev masteroppgave for Statistisk Sentralbyrå (SSB).

- Vi var mange som søkte jobber en god stund før vi var ferdige. De fleste medstudentene mine fikk jobb ganske raskt. I dag er det mange av dem jobber i det offentlige, i SSB, Finansdepartementet eller NAV. En del er i det private, mens andre igjen begynte på en doktorgrad etter masteren, sier hun.

I dag bruker hun veldig mye av det hun lærte på studiet i praksis på jobb.

- Jeg jobber jo med makroøkonomi, og de rammeverkene og modellene vi lærte er grunnsteinen for alt jeg gjør. Vi hadde veldig mange gode forelesere, og jeg har faktisk spart på forelesningsnotatene mine. Det skjer ikke så ofte, men det har hendt at jeg har gått tilbake og sett i dem hvis jeg lurer på noe, ler hun.