Home
Student Pages

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Tilpassing

Toppidrettsutøvere og studenter med tyngende politiske eller studentpolitiske oppgaver

Universitetet i Bergen ønsker at toppidrettsutøvere og studenter med tyngende politiske verv skal ha mulighet til å ta høyere utdanning parallelt med sin satsing på toppidrett eller politikk.

Bildet viser en ung dame og en ung mann som jogger langs en vei.
Photo:
Colourbox

Main content

Toppidrett

Hva må jeg gjøre for å få tilpassing av studiet?

Muligheten for å få tilpassing av studiet som toppidrettsutøver ved UiB er et resultat av en samarbeidsavtale mellom UiB, Norges idrettsforbund og Olympiatoppen.

Hvis du er toppidrettsutøver og ønsker tilpassinger i studiet ditt, må du:

  • Søke om godkjenning som toppidrettsutøver/toppidrettsstatus hos Olympiatoppen
  • Kontakte fakultetet ditt for å søke om konkrete tilpassinger

Hvem regnes som en toppidrettsutøver?

Vi definerer en toppidrettsutøver som:

  • En utøver som har trenings- og forberedelsesarbeid på linje med de beste i verden. Arbeidet fører til jevnlige prestasjoner på internasjonalt toppnivå. Idretten er for disse utøverne en hovedbeskjeftigelse

eller

  • Morgendagens utøver som driver omfattende kvalitetsutvikling gjennom en langsiktig progresjonsplan som normalt vil føre fram til nasjonalt og internasjonalt toppidrettsnivå. 

Slik søker du om godkjenning som toppidrettsutøver

For å søke om godkjenning som toppidrettsutøver ved UiB må du bruke Olympiatoppens søknadsskjema. Det er Olympiatoppen som vurderer om du oppfyller kriteriene.

Det er viktig at du søker om godkjenning så tidlig som mulig i studieåret.

OBS: Vi gjør oppmerksom på at du må sende inn ny søknad for hvert studieår.

Kontakt fakultetet for å søke om konkret tilpassing

Fakultetet ditt får ikke automatisk beskjed om du får godkjenning som toppidrettsutøver av Olympiatoppen. Du må derfor selv ta kontakt med fakultetet så snart som mulig når du har fått godkjenning.  

Nærmere om tilpassing

Forutsetninger:

Tilpassingen av studiet må være faglig forsvarlig. Hvilke tilpassinger som er aktuelle i din situasjon vil være avhengig av studieprogrammet du går på. Studenter med toppidrettsstatus har ikke et lovfestet krav om tilrettelegging i studieløpet og har derfor de samme rettighetene og pliktene som andre studenter, og skal tilfredsstille de samme faglige kravene. Det gis derfor ikke fritak fra obligatoriske undervisningsaktiviteter, eller unntak fra minstekrav til deltakelse i slike aktiviteter. 

Noen studier har et stort innslag av praksis eller annen obligatorisk aktivitet, og vil være vanskelige å kombinere med toppidrettssatsing som innebærer mye reising. Du må sette deg inn i studieplanen og vurdere om studiet lar seg kombinere med idrettssatsing.  

Muligheter:  

Det er mulig å søke om permisjon fra studiet på grunn av deltakelse i toppidrett. Studenter kan være inntil 50 % forsinket i forhold til normert studietid.

Toppidrettsstudenter må forholde seg til Forskrift om opptak studier, vurdering og grader ved UiB på lik linje som andre studenter, med følgende tilpasning:

  •     Ved sent uttak til representasjon kan studenter med toppidrettsstatus, etter søknad, gis anledning til gyldig trekk fra vurdering inntil dagen før vurderingen begynner. Uttaket må dokumenteres.

Du må skaffe deg en oversikt over hvilke obligatoriske undervisningsaktiviteter som kommer i konflikt med toppidrettsaktiviteten. Det kan være lurt å avtale en time hos en studieveileder for å få hjelp med dette og for å snakke om hvilke tilpassinger som kan være mulig å gjøre. 

Send inn søknad via tilretteleggingsskjema og dokumentasjon på fravær

Du må sende søknaden om tilpassing og dokumentasjon på toppidrettsstatus via søknadsskjema for tilrettelegging.

Kryss av for «Jeg søker tilrettelegging av: undervisning, lærested og/eller læremidler», og skriv i fritekstfeltet at det gjelder toppidrett.  

I tillegg til å dokumentere toppidrettsstatus, må du dokumentere det konkrete fraværet som gjør at du trenger tilpassing av studiet (for eksempel innkalling til samlinger/konkurranser). Snakk med fakultetet ditt om når og hvordan denne dokumentasjonen skal sendes inn.

I søknaden må du spesifisere i hvilken periode og hvilke tilpassinger du søker om, eller skrive at du trenger veiledning om dette.  

Tyngende studentpolitiske eller andre politiske oppgaver

Studenter som er valgt til politiske verv i kommuner eller fylkeskommuner, eller som har tyngende studentpolitiske verv, kan også søke om tilpassing av studiet. De samme retningslinjene gjelder her som for toppidrettsutøvere. Du kan følge samme framgangsmåte som beskrevet over, uten godkjenningen fra Olympiatoppen. Du må dokumentere hva slags verv det gjelder, og hvilke perioder du har fravær på grunn av vervet.

    For mer informasjon, ta kontakt med fakultetet du studerer ved: 

    Det medisinske fakultet: info@med.uib.no
    Det humanistiske fakultet: tilrettelegging@hf.uib.no
    Det juridiske fakultet: studierettleiar@jurfa.uib.no
    Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet: studie.matnat@uib.no 
    Det psykologiske fakultet: studieveileder.psyfa@uib.no
    Det samfunnsvitenskapelige fakultet: studieveileder@svfa.uib.no 
    Fakultet for kunst, musikk og design: studieveileder@kmd.uib.no

    Utdrag av samarbeidsavtalen mellom Universitetet i Bergen og Norges idrettsforbund og Olympiatoppen

    Punkt 6. Tilpasning

    • Studentene søker om opptak på vanlige vilkår.
    • Nye toppidrettsstudenter kan kontakte fakultetets kontaktperson for veiledning om tilpasning. Veiledningen brukes for å kartlegge hver enkelt utøvers behov for tilpasning av studiene det gjeldende semesteret.
    • I tråd med forskrift om opptak, studier, vurdering og grader ved Universitetet i Bergen og de rammene som er vedtatt for det enkelte studieprogram, vil UiB legge til rette for å tilpasse utdanningsplanen til den belastningen hver enkelt utøver har av idrettslig deltakelse. Det inngås individuell avtale om tilpasning av studier med utøvere som har fått innvilget toppidrettsstatus.
    • Studenter kan være inntil 50 % forsinket i forhold til normert studietid. Det stilles krav om dokumentasjon ved behov for tilpasning.
    • Toppidrettsstudenter må forholde seg til Forskrift om opptak studier, vurdering og grader ved UiB på lik linje som andre studenter, med følgende tilpasning:
      • Ved sent uttak til representasjon kan studenter med toppidrettsstatus, etter søknad, gis anledning til gyldig trekk fra vurdering inntil dagen før vurderingen begynner. Uttaket må dokumenteres.
    • Studentene har selv ansvaret for å tilfredsstille kravene som stilles for å bli vurdert i et emne, herunder at det foreligger godkjent semesterregistering, godkjent undervisnings- og vurderingsmelding samt godkjente obligatorisk/e aktivitet/er. Opplistingen er ikke uttømmende angitt. For øvrig gjelder de regler som følger av Universitetet i Bergen sin studieforskrift.