Samuel og bestefar blir medforskere
Programleder Samuel Massie og bestefaren Arne Ulvolden fra TV2-serien "Samuel og bestefar" blir medforskere i forskningsprosjektet BetterAge, ledet av UiB-professor Bettina Husebø ved SEFAS.
Main content
– Det er jo litt gøy at jeg som var den store skoletaperen en gang i tiden, plutselig har noe å tilføre forskning, sier Samuel Massie, som er kjent som programleder i TV2-serien Samuel og bestefar.
I TV-programmet har Massie og bestefaren Arne Ulvolden (83) snudd opp ned på holdninger til eldre og det å bli gammel. Sammen har de reist jorden rundt og forsøkt alt fra motorsykkel med sidevogn over Andesfjellene til fallskjermhopping i Australia.
Nå blir radarparet medforskere i forskningsprosjektet BetterAge, som er et forskningsprosjekt på aktiv aldring, ledet av professor Bettina Husebø, ved Senter for Alders- og sykehjemsforskning, ved Universitetet i Bergen (UiB).
– Det er kjempeviktig å høre hva både eldre og yngre i befolkningen har å si når det gjelder aldring. Samuel og bestefar er et unikt par, både ved at de er menn og at det er en ung person som tar vare på bestefaren sin. De er rollemodeller for oss alle, sier Husebø.
– Vi har et flott samarbeid med Bettina. Hun kan veldig mye på dette feltet, vi håper å kunne bidra med vår erfaring, sier Massie.
Les intervju med Bettina Husebø i TV2 her.
Fremtidig samfunnsproblem
I dag finnes det 45 millioner mennesker med demens på verdensbasis. Antallet er ventet å stige til 140 millioner i 2050, noe som innebærer at 600 millioner mennesker kommer til å få demens i løpet av de neste 40 årene. Kombinert med diabetes, kreft, hjerte- og karsykdommer, så utgjør aldring en betydelig samfunnsutfordring for fremtiden.
– I fremtiden kommer vi ikke til å ha så mange ressurser at vi kan bygge ut sykehjemskapasiteten. Vi har heller ikke så mange menneskelige ressurser til å ta seg av så mange eldre og personer med demens, som trengsi fremtiden. Derfor er vi nødt til å finne nye måter å løse dette på, sier Husebø.
I prosjektet BetterAge satser forskerne på å forbedre livet til eldre ved at de skal bli mer selvstendige og få anledning til bo lenger hjemme. Dette skal skje ved hjelp av forskning på både ny teknologi og nye måter å benytte menneskelige ressurser på. Husebø håper at prosjektet skal bli et av Forskningsrådets Sentre for forskningsdrevet innovasjon (SFI).
Levende laboratorium
Som del av prosjektet BetterAge, skal rundt 50 eldre personer flytte inn i veldig moderne leiligheter, Helgetun ved Helgeseter. Her skal de bo i naturskjønne omgivelser, med mange fysiske og sosiale aktiviteter. Her får de god mat, de trener og det skal være mange frivillige bidragsytere med, blant annet med foredrag av Samuel og bestefar.
– Vi skal bruke beboerne ved Helgetun som et levende laboratorium og se hva som skjer med dem, sammenlignet med de som bor på vanlige sykehjem med mye medisinering, automatisering og byråkratisering, forteller Husebø.
– Viktig å føle seg som et menneske
Samuel og bestefar har stor tro på prosjektet, som blant annet er finansiert av GC Rieber Fondene.
– Det viktigste er at de eldre får føle seg som et menneske. Det kan vi se på min bestefar. Dersom han sitter i en stol og ingen ser og hører han, sovner han bare. Når han kommer ut i verden og får bevege seg, danse og så videre, så tennes livsgnisten og livet blir bra, sier Massie.
Bestefar selv har også stor tro på prosjektet og holdningsendringen som prosjektet fører med seg. Istedenfor å avskilte eldre, bør de heller bli sett som en ressurs.
– Forholdet ung-gammel er en vinn-vinn-situasjon. En ting er at unge kan hjelpe eldre, men eldre kan også hjelpe de unge, for eksempel med skolearbeid. Man må huske på at det er ikke så enkelt å være ung i dag heller, sier bestefar Arne Ulvolden.