Home
News

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Arendalsuka 2019

Klimaseilas for fremtiden

Med vær og vind som drivkraft og tema satte UiB og Bjerknessenteret kursen mot årets Arendalsuke. Ombord på staselige Statsraad Lehmkuhl fikk næringsliv, forskere og klimainteressert ungdom brynt seg på diskusjoner om klimautfordringer og mer naturkrefter enn ventet.

Klimaseilas med Statsraad Lehmkuhl
Photo:
Olaf Erlend Gundersen, UiB

Main content

Mannskapet på omlag 80 personer som mønstret på Statsraad Lehmkuhl i sol i Bergen hadde én ting felles. Det var ikke seilkunnskaper, men kunnskap og engasjement rundt klimaendringer, energi og bærekraftige løsninger for fremtiden. Under årets Arendalsuke skal Statsraad Lehmkuhl være arena for en rekke arrangement, men allerede på veien til den politiske festivalen i Arendal tyvstartet Bjerknessenteret og Universitetet i Bergen diskusjonen. 

- I løpet av fire dager ombord med workshops og foredrag håper vi å kunne sette fokus på klima og omstilling. Ombord har vi forskere, næringsliv, politikere og ungdom som i løpet av turen forhåpentligvis vil komme frem til løsninger og knytte nye nettverk, sa direktør ved Bjerknessenteret Tore Furevik ved avreise. 

På programmet sto en rekke foredrag og workshops.

  • Energiproduksjon til havs og til lands, ved Finn Gunnar Nielsen ved Bergen Ocean Wind (BOW), UiB
  • BKK om å bli et bredt fornybarselskap, ved Maria Bos, strategidirektør BKK
  • Karbonsyklusen og opptak i havet, ved Meike Becker, postdoktor ved UiB og Bjerknessenteret 
  • Karbonpriser og kvoter, Endre Tvinnereim, førsteamanuensis ved adm.org, UiB

Flere av diskusjonene kunne finne sted på dekk i solskinn, med vind både som fremdrift og diskusjonstema. Men ombord på den hundre år gamle seilskuten er man avhengig av at folk tar i et tak sammen, eller tar sin tørn som de sier til havs, om man skal komme noe sted. Her må alle bidra og gjøre sitt. Inndelt i tre rullerende vaktlag måtte samtlige av de rundt 80 toktdeltakere gå vakter døgnet rundt, uavhengig av om du er rektor, skoleelev eller konserndirektør til vanlig.

- Berg seilene!

Allerede andre natt ombord skulle det ferske mannskapet få brynt seg. Etter en solfylt dag med foredrag på dekk, blir det brått mørkere og røffere, med en stadig økende vind og bølgehøyde. Lyn og torden drønner over båten. Men med liten storm i kastene må seilene ned igjen, om det lyner eller ei. Under kyndig veiledning fra trygge vaktlederne ombord, blir folk sendt til værs i riggen for å pakke ned seilene, eller berge dem som det heter til havs. Under dekk svinger hengekøyene med det hvilende vaktlaget i takt med bølgene. Etter er krevende natt, er noen av medseilerne neste dag litt blekere om nebbet enn vanlig, men alle en erfaring rikere.

- Det blir jo et utrolig samhold når man er ombord på en slik skute. Alle har sin oppgave, alle er like viktige og alle skjønner at de må bidra, sier rektor ved UiB, Dag Rune Olsen som også selv har gått vakter og berget og satt seil på lik linje med de andre toktdeltakerne. Han mener erfaringene fra båten har en klar overføringsverdi.

- Ombord her kommer vi ikke frem og vi når ikke målene om ikke alle bidrar og gjør jobben sin. Den innstillingen er viktig å ha med seg inn i arbeidet med klimautfordringene. 

- Viktig å få frem fakta

Klimasituasjonen på kloden krever en rask og storstilt overgang fra fossil energi til fornybar energi. Et viktig diskusjonstema i gruppearbeidet ombord dreiet seg om å finne løsninger på den nødvendige omstillingen norsk samfunn må gjennom. Konsernsjef i energiselskapet BKK, Jannicke Hilland, mener et tettere samarbeid mellom næringsliv og akademia er en nøkkel for å finne riktige løsninger.

- Dette har vært en fantastisk reise med så mange flotte mennesker med helt ulik kompetanse og bakgrunn. Jeg tar med meg mye ny kunnskap og nye refleksjoner etter disse dagene, blant annet at vi må sørge for at vi får frem fakta. De miljøene fra Universitet i Bergen som vi har møtt her, har gitt meg en enda større forståelse av hvor viktig det er å få frem fakta i den debatten rundt klima som er i samfunnet nå, sier Hilland som også peker på at rammene for klimatoktet har vært en konstant påminner.

- Vi hadde vel ikke trodd at det skulle bli såpass mye vind og bølger, men det har vært utrolig spennende og virkelig understreket betydningen av naturelementene og den kraften som ligger i både havet og vinden.

- Oversteget forventningene

Det er Bjerknessenteret som har vært arrangør av turen. Ideen oppsto i kjølvannet av en beslutning om at Statsraad Lehmkuhl skulle brukes som debattarena for en rekke bergensbaserte bedrifter og organisasjoner, blant andre UiB, under Arendalsuken. 

- Vi så en mulighet i å bruke Statsraaden til å både frakte våre forskere og fagfolk til Arendal på en klimavennlig måte, og også invitere inn andre og bruke fritiden ombord til noe fornuftig. Jeg hadde jo troen på at det skulle bli en fin seilas med gode diskusjoner, men å se det store engasjementet og entusiasmen som alle deltagerne har vist, det har vært helt fantastisk, sier Tore Furevik, direktør ved Bjerknessenteret som selv virkelig fikk smake på naturkrefter og saltvann da en bølge gikk over skutesiden og slo beina under Furevik og flere andre på nattevakt. Det har ikke skremt han fra å invitere til nye klimatokt.

- Å samle så ulike folk som det vi har gjort her gir nye impulser og innfallsvinkler. Jeg håper virkelig at vi får anledning til å gjøre noe lignende igjen, sier Furevik.

Velkommen ombord!

Når skipet klappet til kai i Arendal søndag ettermiddag, var det med et mannskap som kanskje var litt klokere og litt mer sjøvant. Med shanti-sanger ledet an av Håkon Vatle, direktør for stiftelsen Statsraad Lehmkuhl ble skipet sunget i havn av medseilerne i Arendal. Under Arendalsuka blir skipet arena for en rekke arrangement av blant andre Bjernessenteret og UiB.

Les mer: Møt UiB på Arendalsuka

Det blir også mulig for skuelystne å ta en kikk på den hundre år gamle seilskuten som drevet av grønn energi, representerer både tradisjoner og fremtid.