Home
Centre for Interprofessional Workplace Learning

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there

Bakgrunn for obligatorisk TVEPS

Et felles løft for å styrke helse- og sosialfagutdanningenes kompetanse i tverrfaglig samarbeid.

Main content

For å kunne gi et best mulig tilbud til mottakere av helse- og omsorgstjenester, - må de som yter tjenestene ha innsikt i hverandres kompetanse og kunne samarbeide på tvers av profesjoner, sektorer og nivå. TVEPS gir studentene mulighet til å trene på tverrprofesjonell samhandling i ekte arbeidssituasjoner og er etablert i samarbeid mellom Universitetet i Bergen (UiB), Høgskulen på Vestlandet (HVL), Bergen kommune og Øygarden kommune. Målet er å forberede studentene på tverrfaglig samarbeid arbeidslivet.

Senter for tverrprofesjonell samarbeidslæring (TVEPS) trener sisteårs medisin- og helsefagstudenter fra UiB og HVL i tverrfaglig samarbeid. Hittil har 200 studenter i året fått TVEPS-praksis, men fra høsten 2020 blir det obligatorisk for over 800 studenter per år.

Felles rammeplan for helse- og sosialfagutdanningene

Bakgrunnen for obligatorisk TVEPS er Kunnskapsdepartementets nye forskrift om felles rammeplan for helse- og sosialfagutdanningene, vedtatt i 2017. Her inngår tverrprofesjonell samhandling som 1 av 12 obligatoriske læringsutbytter som studentene skal kunne etter endt studieløp. Forskrift om felles rammeplan for helse- og sosialfagutdanninger § 2. Felles læringsutbytte, punkt 4: 

(...) kan samhandle både tverrfaglig, tverrprofesjonelt, tverrsektorielt og på tvers av virksomheter og nivåer, og initiere slik samhandling.'

UiB og HVL har gått sammen om å oppfylle kravene i forskriften gjennom å gi studentene TVEPS-praksis. Høsten 2018 ble samarbeidsavtalen om obligatorisk TVEPS offisielt underskrevet.

Disse er med:

Partene som omfattes av avtalen er:

Universitetet i Bergen (UiB)

  • Det medisinske fakultet
  • Det psykologiske fakultet
  • Fakultet for kunst, musikk og design
  • Det juridiske fakultet

Høgskulen på Vestlandet (HVL)

  • Fakultet for helse- og sosialvitskap

Kommuner

  • Bergen kommune
  • Øygarden kommune

Avtalen sikrer at alle studenter ved UiB i psykologi, medisin, farmasi, tannpleie, logopedi, odontologi og musikkterapi får TVEPS praksis obligatorisk. Ernæringsstudenter tar emnet VALGTVEPS, hvor TVEPS praksis inngår som en av komponentene.

Ved HVL blir TVEPS obligatorisk for studenter i sykepleie, ergoterapi, fysioterapi, vernepleie, sosialt arbeid og bioingeniør. 

I tillegg blir TVEPS-praksis mulig å velge for studenter på juss ved UiB og for studenter på helsesykepleie og barnehagelærerutdanningen ved HVL. Der det er faglig aktuelle praksissteder kan studenter fra andre fagfelt inkluderes.