Home
The Centre for Science Education

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Elever på 213 skoler har dyrket planter i vår

Hemmelige frø 2020

Da er det tid for å avsløre årets hemmelige frø. Det var: Bygg, basilikum, tomat og sukkerert.

Frø som spirer
Photo:
Øksnevad vgs

Main content

213 skoler deltok i årets "Hemmelige frø". Elever har dyrket i vinduskarmen på hjemmeskolen, og lærere har dyrket på skolen og sendt bilder til elevene. Vi er glade for alle som har delt bilder og forslag til planter, ta gjerne en kikk på alle registreringene. Og her er fasiten, sammen med noen bilder av hva som kom opp når de ulike frøene spirte. 

Frø AFrø BFrø CFrø D
BYGGBASILIKUMTOMATSUKKERERT
Bygget
Photo:
Skolelaboratoriet i realfag
Basilikumfrø
Photo:
skolelaboratoriet i realfag
Tomatfrø
Photo:
Skolelaboratoriet i realfag
Frø sukkerert
Photo:
Skolelaboratoriet i realfag
spire av frø A
Photo:
Hjellestad skole
Spire av frø B
Photo:
Hjellestad skole
Spire av frø C
Photo:
Hjellestad skole
Spire av frø D
Photo:
Hjellestad skole
Bygget
Photo:
Øksnevad vgs
Basilikum
Photo:
Skogsvåg skule
Tomat
Photo:
Øksnevad vgs
Sukkerert
Photo:
Skogsvåg skule

Det var kanskje det enfrøbladete "gresset" som var årets nøtt. Ikke akkurat det folk flest har i hagen, og det er vanskelig å skille de ulike kornsortene før aksene er tydelige. Og hintet var heller ikke entydig, både spelt, hvete og bygg er dyrket i Norge i flere tusen år. Vi trekker fram denne besvarelsen fra Øksnevad vgs som tippet bygg: "Lange snerper langsmed rygg, .... .Rug har mindre, det er tingen. Hvete nesten ingen. Ku og hest liker havre best :)"

Basilikumen var lettere å ta, mange har kanskje luktet seg frem til svaret? Vi prøvde å gjøre det ekstra vanskelig ved å velge en rød sort, og ser av bildene at noen var dyprøde mens andre mest grønne med litt rødt i. Basilikum trivs best innendørs, det blir fort for kaldt ute en norsk sommer. Jo mer du spiser av den, jo mer buskete blir planten.  

Tomaten var lett å kjenne igjen for de som har fått store planter, for de andre er det bare å glede seg. Denne sorten heter "Heartbreaker", og deler du tomaten i to, ser den ut som et lite hjerte. Planten kan klare seg i en lun krok ute, men den er en liten buskform som også blir fin innendørs. Du trenger ikke knipe vekk ekstra skudd i bladhjørnene slik du kanskje har lest at du skal gjøre på vanlige høye tomatplanter. Denne blir liten og buskete, men kan eventuelt få en liten pinne til støtte.  

Sukkerertene har det best utendørs, så de kan gjerne plantes ut før skolen slutter. De som går forbi i løpet av sommeren kan gjerne spise, de er best når de er unge. 

God sommerferie!