Home
Faculty of Medicine

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Nyhet

160 medisinstudenter gikk opp til praktisk eksamen

Tirsdag 2. februar ble en historisk dag ved Det medisinske fakultet, da 160 medisinstudenter på fjerde året fikk vist sine praktiske ferdigheter under strenge smitteverntiltak. – Jeg har stort sett følt meg trygg, sier student Håvard Hustad Hugaas.

Next
Studenter og personell samlet i Vrimleområdet i BB-bygget før eksamen. Studentene i hvite frakker med munngind, personell i røde trøyer
Studenter og personell er samlet i Vrimle forut for eksamenen.
Photo:
Paul André Sommerfeldt
1/4
OSKE registrering, bord med personell med t-skjorter og antibacflasker. Student foran bordet som snakker med personell.
Registrering før eksamenen.
Photo:
Paul André Sommerfeldt
2/4
To studenter står med munnbind på i forelesningssalen. De har legefrakker på.
Fjerdeårsstudentene Håvard Hustad Hugaas og Åshild nakken Follesø er glade for å ha gjennomført OSKE.
Photo:
Paul André Sommerfeldt
3/4
Personell i rød t-skjorte med munnbind på ser på en stoppeklokke utenfor eksamenslokalet. Mørkt hår, bundet sammen med en strikk. Studenter i bakgrunnen som venter på å komme inn
Alle får nøyaktig 8 minutter til å løse oppgavene. Siri Sagen Trosvik passer tiden.
Photo:
Paul André Sommerfeldt
4/4
Previous

Main content

Et stort apparat var i sving for å gjennomføre praktisk stasjonseksamen (OSKE) for medisinstudentene på 4. året tirsdag. I juni i fjor ble praktisk eksamen avlyst som følge av koronasituasjonen. Tirsdag kunne studentene omsider vise hva de har lært gjennom studiet så langt.

Rundt 350 personer var involvert i gjennomføringen av arrangementet, som skjedde under svært strenge smitteverntiltak.

Eksamensformen innebar at studentene ble testet i praktiske ferdigheter og kommunikasjonsevner. "OSKE6" kommer inn under UiBs gjeldende regler for unntak om digital undervisning, dersom det gjøres kompenserende tiltak av hensyn til smittevern.

Iført munnbind og rikelig med antibac, gikk studentene fra rom til rom for å løse ulike oppgaver og møte frivillige som spilte pasienter. Fra andre siden av bordet fulgte sensorene nøye med.

– Komfortabel med å gjennomføre

I forkant var det knyttet stor spenning til om arrangementet kunne gjennomføres på grunn av smittefaren. Fjerdeårsstudent Håvard Hustad Hugaas sier han stort sett følte seg trygg.

– Jeg er glad jeg slipper å ta vurderingen, men selv er jeg komfortabel med å gjennomføre. Det har vært en liten utfordring å øve på forhånd, siden en del ting krever tilgang til ferdighetssenteret med utstyr og apparater, sier Hugaas.

Også medstudent Åshild Nakken Follesø mener gjennomføringen skjedde på en god måte.

– Det var god kommunikasjon og lett å få instruksjoner på hvor vi skulle. Dette er jo et viktig sjekkpunkt for å vise hva vi kan og hvordan vi bruker ferdighetene i praksis, sier Follesø.

Lite smitte blant legestudentene

Siden i fjor sommer har det meste av undervisningen ved UiB foregått digitalt på grunn av smittevernhensyn.

Prodekan for utdanning på medisinstudiet, Steinar Hunskår, sier det var viktig at medisinstudentenes praktiske eksamen ble gjennomført med fysisk oppmøte.

– Profesjonsutdanning i helsefag, som legeutdanning, kan rett og slett ikke gjøres uten brudd på allmenne smittevernregler. Både kunnskapsdepartementet og helsetjenestene har gitt et tydelig signal om at utdanningen må holde fram, slik at vi får det helsepersonellet vi trenger. Det gjør at for eksempel legeutdanningen må ha dispensasjoner fra en del regler som gjelder for andre studenter, sier Hunskår.

Ved starten av året var medisinstudentene så godt som á jour med studieprogresjonen, praksis og praktisk eksamen. Ifølge Hunskår har kun ca. 1 % av medisinstudentene blitt smittet.

– Studentene har vært flinke med smittevernet. Raten er lavere enn hos den generelle befolkningen i Bergen. Gitt alder, bostituasjon, tilleggsarbeid i helsevesenet og eksponering i utdanningen, er dette et godt resultat, sier Hunskår.

Her kan du lese mer om OSKE-eksamen på medisinstudiet: https://www.uib.no/ferdighetssenter/114892/om-oske-eksamen